54 milliárd forintos munkahelymentő csomagot engedélyezett az Európai Bizottság

2020.06.09. 12:53

A magyar kormány újabb, 54 milliárd forintos vállalkozástámogatási programját hagyta jóvá kedden az Európai Bizottság.

A csomag 57 milliárd forint (155 millió euró) értékben közvetlen támogatásokkal segíti a munkahelyek megtartásában azokat a magyar cégeket, amelyek a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek. 

A mezőgazdaságban érdekelt vállalkozások legfeljebb 100 ezer euró (mai árfolyamon 34,5 millió forint), a halászatban és akvakultúra-ágazatban tevékenykedők 120 ezer euró (41,4 millió forint), a többi cég pedig legfeljebb 800 ezer eurós (276 millió forint) segítségre pályázhat az év végéig. A támogatást a munkahelyek megtartására vagy új állások létesítésére kell fordítani.

A programot nem uniós forrásból, hanem a magyar államkasszából finanszírozzák majd a koronavírus utáni gazdasági talpraállás jegyében. Márciusban jelentette be az Európai Bizottság, hogy a járvány gazdasági kárait enyhítendő kivételt fog tenni az uniós versenyjogi szabályokban, és engedélyezi azokat a támogatásokat, amelyeket a tagállamok a bajbajutott vállalkozások megmentésére vagy az egészségügyi fejlesztésekre szánnak. 

A Bizottság egyik legfontosabb és kizárólagos hatásköre, hogy biztosítsa a tiszta és méltányos versenyt az uniós belső piacon. Ezért a tagállamoknak előzetes engedélyt kell kérniük, ha anyagi segítséget vagy adókedvezményt akarnak egy vállalatnak adni, és ha mégis megteszik jóváhagyás nélkül, komoly szankciókkal kell szembenézniük.

A rugalmas válságkezelés jegyében most azonban nemhogy kivételt tettek, hanem létrehoztak egy olyan munkacsoportot is a Bizottságon belül, amely 24 órán belül képes a támogatási javaslatokat elbírálni.

Korábban ugyancsak vállalatok támogatására 315 milliárd, illetve 50 és 78 milliárd forint felhasználását engedélyezték, illetve kutatók és fejlesztők támogatására szolgáló, 31,5 milliárd forintos állami segítség esetében „adtak felmentést” a tiltott állami támogatásra vonatkozó szabályok alól. Emellett a Bizottság ahhoz is hozzájárult, hogy az uniós támogatások közé tartozó strukturális alapokból 350 milliárd forintot költsön a kormány hasonló célokra.

Az Európai Bizottság múlt héten kiadott jelentése a magyar államháztartási mutatókat alapvetően rendben találta, de több ponton is kritikát fogalmaztak meg a magyar kormány válságkezelési stratégiájával és gazdaságpolitikájával kapcsolatban, kiemelve a korrupciót és a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Szóljon hozzá a Facebook-oldalunkon!