Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fico szerint csakis a magyarok tehetnek a feszültségről

2007.10.10. 11:16
Robert Fico szerint a magyar kormány a "szélsőségesen nacionalista" Fidesz nyomására külföldön magyarkodik, ez az oka a szlovák-magyar feszültségnek. Nem a Benes-dekrétumok újbóli szentesítése, hiszen azt csak a szlovákiai magyar pártvezér "agresszív támadása" miatt kellet megtenni. Csáky a kitelepítettek kárpótlását kezdeményezte.

Kétoldalú találkozóra hívta Gyurcsány Ferencet Robert Fico szlovák kormányfő a pozsonyi sajtó értesülései szerint. A találkozót az értesülések szerint az Európai Szocialista Párt eszközölte ki azzal a céllal, hogy pártelnöki szerepükben közelebb hozzák egymáshoz a két miniszterelnököt, oldandó a magyar-szlovák feszültséget.

A meghívás ellenére a nemzetközi sajtóban Fico továbbra is a magyarokat vádolta a feszültség gerjesztésével. Az osztrák Die Pressének adott interjújában a magyar belpolitikai sárdobálás áldozatának látja országát. A feszültség szerinte nem függ össze a Benes-dekrétumokat védelmező új törvény elfogadásával.

Mint mondta, a magyar állam képviselői voltak azok, akik "állítólagos magánlátogatásukat a szlovák intézmények elleni támadásra használták fel, nem pedig fordítva. Ott kell keresni az okokat, ahol azok vannak". Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin házelnök, akikre Fico utalgat, már a dekrétumok szentesítése után látogattak Szlovákiába.

A dekrétumok sérthetetlenségét garantáló törvény Fico szerint amúgy is csak Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja elnökének "agresszív fellépésére". Ez alatt azt érthette, hogy Csáky a a kitelepítések törvényes alapjául szolgáló rendelkezések megsemmisítését és az érintettek kárpótlását kezdeményezte.

Fico szerint az sem ok a viszony megromlására, hogy kormányának a szélsőjobboldali, magyarellenes Nemzeti Párt (SNS) is tagja. Szerinte inkább arról van szó, hogy a magyar belpolitikában csak az tud pontokat szerezni, aki a külpolitikában a legnagyobb magyarnak mutatkozik. "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Orbán Viktor vezette szélsőségesen nacionalista párt nyomása alatt áll. Ennek következménye, hogy propaganda-fellépésekre használják fel a szomszédban tett látogatásokat" - magyarázta Fico.

"Nálunk nincsenek kihágásokkal, gyújtogatásokkal és gépkocsirongálásokkal kísért tüntetések. És nem is akarjuk, hogy ezek az őrültségek átterjedjenek hozzánk" - nyomatékosította mondanivalóját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!