Bushnak áll a sorsdöntő Florida

2004.11.03. 04:13
A számára legkedvezőbb végkimenetel szerint is nagyon szoros eredményre számíthat Floridában John Kerry. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint a demokrata jelöltet támogató államban a szavazatok háromnegyedének összesítése után Bush öt százalékponttal vezet.
A szavazatok háromnegyedének összeszámlálása után George Bush kétszázhatvanezer szavazattal, öt százalékponttal vezet John Kerry előtt. A 2000-es választásokon sorsdöntő államban az utolsó közvélemény-kutatások már Kerry csekély, de a hibahatáron felüli előnyét mutatták. A pillanatnyi állás szerint azonban Kerrynek nagyon nagy arányú győzelmet kéne aratnia az állam demokrata többségű megyéiben.

Nagyarányú győzelmekkel teheti csak szorosabbá

Ehhez képest az erősen demokrata érzelműnek számító Miami-Dade megyében a szavazatok hatvannégy százalékának összesítése után Kerry 54 százalékon, Bush 46 százalékon áll, a demokrata kihívó előnye harmincnyolcezer szavazat. A legerősebben demokrata Palm Beach megyében a szavazatok negyvennégy százalékának feldolgozása után Kerry hatvan, Bush negyven százalékon áll.

A pillanatnyi trendek szerint, ha Kerry megrázóan jó eredményeket is ér el a demokrata megyékben, a szavazás végkimenetele akkor is csak kevésen múlhat - hasonlóan 2000-hez, amikor Bush a többszöri újraszámlálások után végül 537 szavazattal nyert.

Gore megkérdőjelezte

Négy évvel ezelőtt az amerikai elnökválasztás eredményhirdetését azért kellett elhalasztani, mert patthelyzet alakult ki. A republikánus Bushnak 246, a demokrata Gore-nak 260 elektori szavazata volt (a győzelemhez 271 elektori szavazat kell), a huszonöt floridai elektori szavazatnak kellett döntenie arról, hogy ki legyen az Egyesült Államok huszonötödik elnöke.

Bush 1785 szavazattal múlta felül Gore-t, ezzel megnyerte ugyan a választást, az állam törvényei azonban ilyen szoros eredmény esetén újraszámolást írnak elő. A demokrata jelölt hetekig megkérdőjelezte a floridai végeredményt, bírósági perek sorozata kezdődött az újraszámolásért vagy annak leállításáért.

Az Egyesült Államokban a választások lebonyolítását nem szabályozzák szövetségi törvények, az a tagállamok hatásköre. A tagállamokban így a szövetségi választási iroda ajánlásait figyelembe véve bár, de mégis államonként teljesen eltérő szabályok szerint bonyolítják le a választásokat. A szabályok ráadásul számos lehetőséget is adnak a jogvitákra. A választások előtt készült utolsó felmérések alapján, ha Florida Bush mellé áll, az elnök megtarthatja pozícióját. Ehhez nyernie kell a szintén szorosnak ígérkező Ohióban is, ahol a szavazatok negyedének összegzése alapján szintén Bush vezet, hat százalékponttal.  • Hírek
  • Hírek