Valér
4 °C
8 °C

Magyarország túlzottan függ az orosz olajtól és gáztól

2007.06.12. 16:06
Koszovó nem jelenthet precedenst, de az USA támogatja az ellenőrzött függetlenséget, amelyet az Ahtisaari-terv irányoz elő a terület számára - mondta keddi sajtóbeszélgetésén April H. Foley, az USA budapesti nagykövete. Aki beszélt még a Cseh- és Lengyelországban tervezett rakétapajzsról, a magyar gazdaság problémáiról és a vízumügyekről is.

Meglepődött Amerika Putyin orosz elnök javaslatán, miszerint Azerbajdzsánból kéne figyelni Iránt és a közel-keleti térséget - derült ki April H. Foley amerikai nagykövet keddi budapesti sajtóbeszélgetésén. Ugyanakkor a diplomata kiemelte, hogy a G8-csúcson a kompromisszumokra helyezték a hangsúlyt a tárgyalófelek, és Putyin javaslata is azt bizonyítja: immár Oroszország is szükségesnek tartja a rakétavédelmet.

Oroszország ellen nem is lenne jó a rakétapajzs

Foley az Index kérdésére elmondta, hogy az amerikaiak eddig a rakétavédelem helyszíneként Csehországgal és Lengyelországgal számoltak, és ennek technikai okai vannak. Az elhárító rakétáknak ugyanis kell egy bizonyos távolság ahhoz, hogy megfelelő magasságba emelkedjenek, és hatékony védelmet nyújtsanak.

Az amerikai rendszer egyébként az európai NATO-szövetségesek védelmét szolgálná, beleértve Romániát és Bulgáriát is, de nem Oroszország ellen irányulna. Egy megjegyzésből kiderült az is, hogy a csehországi lokátorállomás és a lengyelországi rakétabázis éppen az Oroszországhoz való közelség miatt nem lenne alkalmas az ilyen irányból való védekezésre.

Romlott a transzparencia

Foley szerint a magyar gazdasági élet átláthatósága sokat romlott az elmúlt években. Szerinte, ha transzparensebb lenne Magyarország, valószínűleg több befektetőt vonzana.

Foley beszélt arról, hogy kedvezőtlen az adóstruktúra Magyarország, a befektetéseket elősegítené, ha változna az adók szerkezete, és az ország kevesebb pénzt költene a kormányzásra.

Jelenleg Szlovákia versenyképesebb a nagykövet szerint Magyarországnál, az ottani adók és kormányzati kiadások sokkal kisebbek mint nálunk, így a befektetők szívesebben választják ezt, ami a szlovák GDP-n is látszik, hiszen az egy főre eső GDP-t tekintve kezdik utolérni Magyarországot.

Nincs pontos menetrend vízumügyben

A vízumkérdésről a nagykövet azt mondta: nagyon nehéz meghatározni a vízummentesség pontos menetrendjét, azonban nemcsak az elnök, George W. Bush mondta korábban, hogy "meghallotta a magyar nép szavát", hanem immár az amerikai kongresszus is tudja, hogy mit szeretnének a magyarok, Simonyi nagykövet Washingtonban ugyanis erősen lobbizik a vízummentességért, illetve könnyítésekért.

Foley szerint az elmúlt időszakban megnőtt a magyar vízumkérelmek száma, ezeknek 85 százalékát ma már elfogadják. A diák- és cserevízumok elfogadásának aránya ennél is magasabb: több mint 90 százalék.

Túlzottan függünk Oroszországtól

A diplomáciai vezető elmondta: az, hogy Magyarország szorosabban együttműködik Oroszországgal, nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államokkal folytatott kapcsolatok háttérbe szorulnának.

Az USA nagykövete szerint Magyarország túlzottan függ az orosz olajtól és gáztól, ezért érdemes lenne megfontolni az energiahordozók beszerzését diverzifikálni. Foley szerint az atomenergia például sokkal tisztább forrás, minthogy kisebb széndioxid-kibocsátással jár.

Koszovó nem jelenthet precedenst

A nagykövet beszélt Szerbiáról és Koszovóról is. Szerinte ellenőrzött függetlenségre van szükség Koszovóban, az úgynevezett Ahtisaari-terv szerint. Ugyanakkor Foley kijelentette: Koszovó esete nem jelenthet precedenst. A Balkánon a legfontosabb a stabilitás garantálása, és Koszovó esetében az Ahtisaari-terv ehhez járulhat hozzá.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft