Gerzson
-3 °C
2 °C

Közös radart és Európán kívüli rakétatámaszpontot ajánl Putyin

2007.06.08. 18:08
Kapcsolódók (8)
Ha az amerikai elhárítórakéták Lengyelország helyett Törökországban lennének, az már nem is sértené Moszkva érdekeit. Putyin elnök maga javasolta, hogy a rakétákat a távoli Lengyelország helyett a szomszédos törökökhöz telepítsék, a csehországi radar helyett pedig saját azerbajdzsáni radarjukat ajánlja.

A csehországi radar helyett az Egyesült Államok használhatná az oroszok azerbajdzsáni rakétafelderítő radarját, ajánlotta Vlagyimir Putyin az amerikaiaknak. A felvetésre a NATO főtiftákra szkeptikusan reagált, szerinte az azerbajdzsáni radar elhelyezkedése más, mint amit az amerikaiak terveztek az úgynevezett "lator államok" (Irán és Észak-Korea) jelentette rakétafenyegetés kivédésére.

Ugyanakkor elismerte, hogy az azerbajdzsáni rakétafelderítő-radar a maga nemében a világ legnagyobb létesítménye, 6000 kilométeres körzetben képes a rakétaindítások észlelésére.

Putyin emellett a lengyelországi rakétabázisok helyett törökországi és iraki, illetve a tengeren elhelyezett rakétaindítókat javasolt.

Oroszország a nemzeti érdekeit sértőnek érzi az amerikai rakétapajzs tervét. Bár az amerikaiak csupán tíz, támadásra bevethetetlen elfogórakétát telepítenének csak Lengyelországba, ezt Moszkva fenyegetésnek tekinti - pedig valójában még csapásmérő képességeit sem veszélyeztetné.