Szilárda
-4 °C
2 °C

Hétszázalékos jobboldali előny a francia választásokon

2002.06.09. 21:49
A francia választásokon a hagyományos jobboldal mintegy hét százalékos előnyt (43-43,8) szerzett a parlamenti baloldallal szemben (36-37) a közvélemény-kutató intézetek első becslése szerint. A Jacques Chirac elnököt támogató UMP abszolút többséget érhet a nemzetgyűlésben a választások június 16-i második fordulóján. A szélsőjobboldali Nemzeti Front eredménye 12,6-13 százalék.
A hagyományos jobboldal által a vasárnapi első fordulóban elért hétszázalékos előny kizárja az újabb politikai társbérletet. Mint ismeretes a mostani választások tétje a "társbérlet" - jobboldali államfő-baloldali kormány - megszüntetése.

Abszolút többséget szerezhet a jobboldal

A Jacques Chirac köztársasági elnök programjának támogatására létrejött UMP ("unió az elnöki többségért") hárompárti konzervatív pártszövetség az egy hét múlva esedékes második fordulón a becslések szerint megszerzi az 577 nemzetgyűlési mandátum abszolút többségét.

A SOFRES közvélemény-kutató intézet számítása szerint az V. Köztársaság 12. törvényhozásában 380-420 jobboldali honatyával szemben 135-175 baloldali - többségében szocialista - képviselő kaphat helyet.

A szélsőjobb visszaszorult

A törvényhozási választások első fordulóján az összes korábbi választási erőpróba legalacsonyabb részvételét regisztrálták: a szavazásra jogosultak 64 százaléka élt alkotmányos jogával. Pusztába kiáltott szónak tekinthető tehát a jobb és baloldal vezető politikusainak korábbi kérése, melyben arra hívták fel választóikat, hogy már az első fordulóban "hasznos szavazattal" voksoljanak, a komoly pártok képviselőjelöltjeit küldjék tovább a második fordulóba.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) a hat héttel ezelőtti elnökválasztási eredményéhez képest (17,79 ) - dacára az alacsony részvételnek - jelentősen visszaszorult, 12,6-13 százalékos eredményt ért el. A parlamentbe ennek alapján legfeljebb két képviselőt juttathat be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!