Ervin
14 °C
21 °C

Gajdar betegségét is mérgezés okozhatta

2006.11.30. 17:41
Az orvosi vizsgálatok elvégzése után Jegor Gajdar volt orosz miniszterelnök orvosai kijelentették, hogy a betegséget mérgezés okozhatta. Gajdar a múlt héten Írországban lett rosszul, egy nappal Alekszandr Litvinyenko halála után.

Mérgezés okozhatta a volt orosz miniszterelnök, Jegor Gajdar betegségét is, jelentette be sajtófőnöke csütörtökön. Gajdar múlt héten, írországi látogatása során lett rosszul, összeesett, majd 35 percen keresztül vérzett az orrából és a szájából. A volt kormányfő egy éjszakát egy dublini kórház intenzív osztályán töltött, ezután Moszkvába szállították.

„Az orvosok nem találtak természetes okot a mérgezésre, és nem találták nyomát a szervezetében semmiféle természetes anyagnak, ami mérgezést okozhatott volna” – nyilatkozta Valerij Natarov az AP hírügynökségnek. „Tehát mérgezésről beszélünk, és nem természetes mérgezésről” – fogalmazott. „Állapota az orvosok szerint javul, és élete nincs közvetlen veszélyben” - mondta Natarov.

Az 50 éves Gajdar, aki a liberális ellenzék egyik vezetője, Borisz Jelcin idején miniszterelnökként tevékenykedett. Betegsége egy nappal Alekszandr Litvinyenko halála után kezdődött, ő sugárbetegségben vesztette életét.

Andrej Lugovoj, aki korábban szintén KGB-ügynökként szolgált, és aki találkozott Litvinyenkóval mérgezése napján, rövid ideig Gajdar testőre volt.