Gizella
9 °C
14 °C

Végéhez közeledik a kivonulás

2005.08.21. 16:44
A zsidó szombat idejére, péntek estétől szombat estig szünetelt a gázai övezeti telepek kiürítése. Vasárnap az izraeli erők benyomultak a Katif telepre.

Izraeli erők benyomultak vasárnap Katif gázai övezeti zsidó telepre, hogy folytassák szerdán megkezdett kényszerkitelepítést, amely egy napig szünetelt a zsidó szombat miatt. Több száz izraeli katona vonult be vasárnap a Katif telepre, miután a hadsereg gépei áttörték a lelakatolt kapukat - tudósít az AP. Az izraeli katonák és rendőrök együtt imádkoztak a telepesekkel, mielőtt elmozdították őket a helyükről, jelenti a BBC.

Katonák vonultak be Slavba is, ahol csak néhány család maradt, akik nem tanúsítanak ellenállást. A tervek szerint még ma kiürítik a megmaradt telepeket, így a tervezettnél jóval korábban befejeződik a kivonulás a Gázai övezetből.

A katonák és a rendőrök Katifon kívül Bnej Acmóna kiürítésére készülnek. Mindkettő a Gus Katif nevű telepfüzér része. A Gus Katifhoz tartozó többi telepet már korábban kiürítették. Katonai műszaki alakulatok megkezdik az üres házak lerombolását több már kiürített, illetve elhagyott telepen.

Gyorsan

Izrael eddig tizennyolcat ürített ki a huszonegy gázai övezeti zsidó kolónia közül az Ariel Saron kormányfő nevéhez fűződő kivonulási - hivatalos szóhasználatban szétválasztási - terv végrehajtása során. A megszüntetésre kijelölt négy ciszjordániai telep közül eddig kettőt számolt fel. A tervek szerint hétfőre végeznek a gázai övezeti kitelepítésekkel, s kedden látnak hozzá a még megszüntetendő két ciszjordániai telep kiürítéséhez.

Az izraeli közszolgálati rádió által végzett közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 54 százaléka támogatja a kivonulást, 39 százalék ellenzi azt, míg 7 százaléknak nincs véleménye.

Mahmud Abbasz palesztin elnök szombaton jelentette be terveit a kivonulás utáni időszakra. Miután az izraeliek lerombolják a kivonult telepesek házait, új épületeket építenek oda, és palesztinok fognak a területre költözni. A parlamenti választásokat január 25-én tartják meg.