Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Végéhez közeledik a kivonulás

2005.08.21. 16:44
A zsidó szombat idejére, péntek estétől szombat estig szünetelt a gázai övezeti telepek kiürítése. Vasárnap az izraeli erők benyomultak a Katif telepre.

Izraeli erők benyomultak vasárnap Katif gázai övezeti zsidó telepre, hogy folytassák szerdán megkezdett kényszerkitelepítést, amely egy napig szünetelt a zsidó szombat miatt. Több száz izraeli katona vonult be vasárnap a Katif telepre, miután a hadsereg gépei áttörték a lelakatolt kapukat - tudósít az AP. Az izraeli katonák és rendőrök együtt imádkoztak a telepesekkel, mielőtt elmozdították őket a helyükről, jelenti a BBC.

Katonák vonultak be Slavba is, ahol csak néhány család maradt, akik nem tanúsítanak ellenállást. A tervek szerint még ma kiürítik a megmaradt telepeket, így a tervezettnél jóval korábban befejeződik a kivonulás a Gázai övezetből.

A katonák és a rendőrök Katifon kívül Bnej Acmóna kiürítésére készülnek. Mindkettő a Gus Katif nevű telepfüzér része. A Gus Katifhoz tartozó többi telepet már korábban kiürítették. Katonai műszaki alakulatok megkezdik az üres házak lerombolását több már kiürített, illetve elhagyott telepen.

Gyorsan

Izrael eddig tizennyolcat ürített ki a huszonegy gázai övezeti zsidó kolónia közül az Ariel Saron kormányfő nevéhez fűződő kivonulási - hivatalos szóhasználatban szétválasztási - terv végrehajtása során. A megszüntetésre kijelölt négy ciszjordániai telep közül eddig kettőt számolt fel. A tervek szerint hétfőre végeznek a gázai övezeti kitelepítésekkel, s kedden látnak hozzá a még megszüntetendő két ciszjordániai telep kiürítéséhez.

Az izraeli közszolgálati rádió által végzett közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 54 százaléka támogatja a kivonulást, 39 százalék ellenzi azt, míg 7 százaléknak nincs véleménye.

Mahmud Abbasz palesztin elnök szombaton jelentette be terveit a kivonulás utáni időszakra. Miután az izraeliek lerombolják a kivonult telepesek házait, új épületeket építenek oda, és palesztinok fognak a területre költözni. A parlamenti választásokat január 25-én tartják meg.