Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Sabbat miatt a kivonulás szünetel

2005.08.20. 12:32
A Gázai övezetben és Ciszjordánia kijelölt telepein a sabbat miatt vasárnap reggel folytatódik a zsidók kitelepítése. Az izraeliek többsége támogatja a kivonulást. Palesztinában januárban tartanak parlamenti választást.

A zsidó szombat idejére, péntek estétől szombat estig szünetel a gázai övezeti telepek kiürítése, jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője.

"Minden kitelepítési műveletet megszakítottunk a sabbat idejére, s azok vasárnap reggel folytatódnak" - mondta a szóvivő. Izrael eddig tizennyolcat ürített ki a huszonegy gázai övezeti zsidó kolónia közül, a megszüntetésre kijelölt négy ciszjordániai telep közül pedig kettőt.

#alt#
Gadid zsinagógájából hoznak ki egy tóratekercset pénteken (Fotó: EPA)

Az izraeliek támogatják

Továbbra is támogatja az izraeliek többsége a kivonulást a gázai övezeti telepekről, derül ki a közszolgálati rádió által szombaton ismertetett felmérésből. Az 500 megkérdezett válaszain alapuló vizsgálat szerint, amelyet a Rafi Smith intézet készített, az izraeliek 54 százaléka helyesli a kivonulást, 39 százalék rosszallja, 7 százaléknak nincs véleménye.

A válaszolók vallásosság szerint megosztása azt mutatta, hogy a magukat nem vallásosként jellemzők 75 százaléka támogatja a telepek kiürítését, míg a magukat vallásosnak mondók 79 százaléka ellenzi.
#alt#
Mahmúd Abbász, az elnök (Fotó: EPA)

Januárban választanak

A jövő év január 25-én tartják meg a palesztin területeken a parlamenti választásokat, jelentette be szombaton Mahmúd Abbász elnök. A választások eredetileg ez év júliusában lettek volna, de a gázai övezeti és ciszjordániai zsidó telepek - most zajló - felszámolására hivatkozva meghatározatlan időre elhalasztották őket.

A kiadott elnöki rendelettel, amelyben konkrét időpontot jelöl meg a választásokra, Abbász békülékeny gesztust tett politikai vetélytársai, a Hamász szélsőséges mozgalom felé, amely jó szereplésre számít a januári megmérettetésen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!