Piroska
3 °C
4 °C

Clinton és Giuliani az esélyes befutók

2007.10.29. 18:27
Hillary Clinton 70 százalékos eséllyel szerezheti meg pártja jelöltségét, Barack Obamának erre 16 százalék esélye van. Giulianinak 40 százalékot jósolnak ellenfelével, Mitt Romney-val szemben, aki várhatóan 31,5 százalékkal csúszik le a jelöltségről. A nonprofit Iowai Elektronikus Piac pontosabb lehet a közvélemény-kutatásoknál.

Hillary Clinton New York-i szenátor és Rudy Giuliani volt New York-i polgármester a demokrata, illetve a republikánus párti elnökjelöltség legesélyesebb várományosa a 2008-as elnökválasztás előtt.

Az elnökválasztások kimenetelét 20 éve nagy pontossággal előrejelző úgynevezett Iowai Elektronikus Piac szerint - amelyet az Iowai Egyetem professzorai működtetnek politikai információk értékesítésére - Clinton-Giuliani párviadal várható, amely a demokrata jelölt csaknem 4 százalékpontos győzelmével fog végződni. Joyce Berg professzor hétfőn elmondta, hogy a nonprofit alapon működő Iowai Elektronikus Piac 1988-as létrehozása óta pontosabbnak bizonyult, mint a közvélemény-kutatások.

Jóllehet még több mint egy év hátra van a választásokig, az iowai piac a két New York-i politikus kiemelkedését valószínűsíti. A mutatók szerint Clinton 70 százalékos eséllyel szerzi meg pártja jelöltségét, míg az őt követő Barack Obama szenátornak erre 16 százalék esélye van. A republikánus oldalon szorosabbnak látszik a verseny, Giuliani 40 százalékos eséllyel vezet, a második Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó 31,5 százalékkal.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint 44-48 százalék az esélye annak, hogy Clintoné lesz a demokrata jelöltség, Giuliani esetében 24-32 százalékos ez a mutató.

Kirohanások Clinton ellen

A demokrata elnökjelöltség legesélyesebb várományosa, Hillary Clinton volt first lady ellen a napokban több vetélytársa kikelt. John Edwards demokrata politikus, volt szenátor washingtoni bennfentesnek nevezte Clintont, arra buzdítva a szavazókat, hogy forduljanak el a lobbisták és érdekcsoportok által működtetett korrupt washingtoni politika szereplőitől.

Barack Obama a hétvégén kijelentette, az eddigieknél nyíltabb és erőteljesebb harcot fog vívni Clinton ellen. Azzal vádolta a volt first ladyt, hogy nem őszinte a fontos politikai kérdésekben. Mint mondta, Clinton azért tudott kiugrani a mezőnyből, mert eddig kesztyűs kézzel bánt vele.

Clintont támadta vasárnap Giuliani is, aki kifogásolta, hogy Bill Clinton felesége azt hirdeti, milyen külpolitikai lépéseket tenne a megválasztása és beiktatása közötti időszakban. A volt New York-i polgármester leszögezte, az amerikai elnök mandátuma nem a választásig (2008. november 4.), hanem a következő elnök beiktatásáig (2009. január 20.) tart, így addig nem irányíthatja helyette a külpolitikát senki más.

Már csak öt jelöltre figyelnek

Az amerikai média az öt hónapja kezdődött elnökválasztási kampány alatt nagyjából öt jelöltre szűkítette figyelmét, holott még 17 republikánus és demokrata politikus küzd pártja jelöltségéért, állapította meg a Joan Shorenstein Sajtóközpont hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányában.

Az öt jelölt - a demokrata Hillary Clinton és Barack Obama, valamint a republikánus Rudy Giuliani, Mitt Romney és John McCain — szerepelt a tudósítások több mint felében. A tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a két legnépszerűbb politikus, Clinton és Giuliani bemutatása korántsem volt barátságos: tíz tudósításból négy kedvezőtlen képet festett róluk, három semleges hangnemű volt és csak három sugallt pozitív üzenetet.

Az amerikai közvélemény jobban érdeklődik a kampányhírek iránt, mint a korábbi választásoknak ebben a szakaszában, de még így is csak minden negyedik amerikai követi figyelemmel a kampányküzdelmet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!