Bernadett
0 °C
4 °C

'A hazámért küzdök, nem Szaddámért'

2003.11.21. 10:26
Az amerikai titkosszolgálatok újkeletű feltételezéseivel szemben az iraki merényletekért felelős "ellenállók" tagadják, hogy Huszein utasításaira cselekednének. A diktatúrában uralkodó Baath párt lojális hívei szerint az amerikaiak csak az irakiak olaját akarják.
Nem Szaddám Huszein áll az amerikaiak elleni iraki támadások mögött - jelentette ki az AP riportereinek egy, állítása szerint az "ellenállásban" részt vevő egykori iraki tábornok. A hírügynökségnek két másik, a tábornok csoportjától független gerillaharcos is nyilatkozott, szintén tagadva, hogy a diktátornak bármi köze lenne a folyamatos támadásokhoz.

A merényletek célja nem Szaddám újbóli hatalomra segítése. Az "ellenállók" célja állításuk szerint az amerikaiak hatalmának megtörése, Irak visszaadása az irakiaknak. "A hazámért harcolok, nem Szaddámért" - nyilatkozta az egyik gerilla az AP-nek. Véleménye szerint a bukott diktátorért "nagyon kevesen harcolnak, a háború után lemondtak róla".

Bár Bush kormánya nemrég hangzatos és radikális stratégiaváltást jelentett be, a merénylők nem hiszik, hogy az amerikaiak valóban átadják a hatalmat 2004 júliusáig. Véleményük szerint az amerikaiak csak az irakiak olaját akarják ellopni.

A harcosok, bár állításuk szerint nem Huszein utasítására és nem Huszeinért küzdenek, valamennyien a hatalmat a diktatúra idején birtokló Baath párt lojális hívei. Állításukat, hogy részt vesznek a gerillaháborúban az AP független forrásból nem tudta megerősíteni, több körülmény is arra utal, hogy igazat beszélnek. Részletek közlése nélkül tájékoztatták például a hírügynökséget egy készülő merényletről, mely később valóban bekövetkezett.

Az amerikai vezetés - főleg a magabiztos védelmi minisztérium - kezdetekben kizártnak tartotta, hogy Huszein állna az iraki támadások mögött. Október közepe óta azonban egyre komolyabban veszik az erre utaló jeleket. A CIA újra átvizsgálja azokat a korábban hamisnak tartott dokumentumokat, melyek erre utalhatnak, az amerikai vezetés pedig tízmillió dolláros váltságdíjat tűzött ki al-Duri tábornok, Szaddám egykori helyettese és a gerillaháború feltételezett vezetője fejére.