Auguszta
-3 °C
2 °C

Kalapáccsal állapíthatják meg a pápa halálát

2005.04.01. 13:11
A vatikáni szertartási rend szerint meglehetősen lassan terjedne a pápa halálhíre. A hagyományos értesítési láncban a közvélemény csak a negyedik lépcsőben értesülne a halálról. A halál beálltát egy ezüstkalapács segítségével ellenőrzik.

Bonyolult szertartási rend során állapítják meg a pápa halálát a Vatikánban, jelentette a Reuters. Thomas Reese atya, az amerikai katolikus hetilap főszerkesztője, illetve az Inside the Vatican című mű szerzője szerint a pápa halálát háztartásának prefektusa, James Harvey bíboros állapítja meg, aki értesíti erről a pápa kamarását, Eduardo Martinez Solanót.

Beelőz a média

Solano hitelesíti a halál beálltát, majd értesíti Piero Maini érseket, az Apostoli Szék titkárát. A titkár értesíti Camillo Ruini érseket, Róma vikáriusát, aki aztán tájékoztatja a közvéleményt.

Ezzel egyidőben a pápai háztartás prefektusa tájékoztatja a pápaválasztó konklávé dékánját, Joseph Ratzinger bíborost, aki aztán értesíti a konklávé tagjait, illetve a világ országainak a Vatikánba delegált nagyköveteit.

A pápa halálhíre a közvéleményhez ennél gyorsabban jut el a médiának köszönhetően, vélte Reese.

Ezüstkalapáccsal hitelesítik

Az amerikai tiszteletes elmondta, hogy a pápa halálát sajátos módszerrel szokták megállapítani, egy ezüstkalapáccsal megkocogtatják az egyházfő homlokát. A módszert egészen biztosan alkalmazták XIII. Leó pápa 1903-ban bekövetkezett halálakor, és egyes források szerint az 1963-ban elhunyt XXIII. János halálát is így állapították meg.