Fülöp, Evelin
15 °C
26 °C

Már nem Ofer Dekel küzd Salitért

2009.04.22. 06:26 Módosítva: 2009-04-22 06:26:27

Lemondott megbízatásáról az az izraeli kormányilletékes, aki a majd három éve palesztin fogságba esett Gilád Salit izraeli katona kiszabadítása érdekében közvetített. Ofer Dekel lemondási szándékát Benjamin Netanjahu kormányfővel közölte. A politikus megköszönve a közvetítő fáradozását, elfogadta kérését, jelentette be kedd este az izraeli miniszterelnöki hivatal.

Izraeli sajtóhírek szerint Dekel távozása már egy ideje várható volt, mert a március 31-e óta a kormány élén álló Netanjahu is jónak látta távozását. A közvetítő főként azóta, hogy március 17-én a Hamász radikális palesztin szervezettel ismét zátonyra futottak az egyezkedések, heves bírálatok célpontjává vált.

Március közepén, még Ehud Olmert kormánya elutasította a Hamász újabb feltételeit. A palesztin szervezet egyre több palesztin fogoly szabadon engedését követelte az izraeli hatóságoktól a 22 éves Salitért. Olmert azonban leszögezte: Izrael kész volt palesztin foglyok százainak szabadon engedésére - köztük olyanokéra is, akik izraelieket öltek meg -, de nem fog újabb neveket felvenni a szabadon bocsátandók listájára, ahogy azt a Hamász követeli.

A francia állampolgársággal is rendelkező Salitot 2006 júniusában egy palesztin kommandó ejtette foglyul Izrael déli részén, majd a Gázai övezetbe hurcolta.