Az EP most ítéli el az Orbán-kormányt

2013.07.02. 15:38

Indul a kormány antidemokratikus intézkedéseit elítélő Tavares-jelentés vitája Strasbourgban Redinggel, Barrosóval és Orbánnal. Percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Magyarországot meg kell védeni? Ki ellen? Az ország az EU tagja" – mondta Hannes Svoboda. "Ha minden olyan jó, akkor miért hagyják el az országot a polgárok és a befektetők? Ha szabadság van, miért kellett megváltoztatni a médiára vonatkozó törvényt, miért panaszkodnak a zsidó felekezet képviselői és az ellenzéki pártok létét miért kérdőjelezik meg?" – sorolta kérdéseit Hannes Svoboda.

  • - nem, ezt nem mondja ki, de erre utal a szocialisták szónoka. Arról beszél, hogy a demokráciában határa van a hatalomnak, váltakozva vannak kormányon demokratikus pártok, és ezt Orbánnak is el kellene fogadnia - mondja Swoboda. Nem érti, hogy Orbán, aki korábban védte a szabadságot, most éppen azt támadja.

  • Szájer: Honnan veszi, hogy elmennek a befektetők Magyarországról? Az elmúlt húsz évből, tavaly produkálta a legnagyobb külföldi befektetést az ország"

  • Swoboda szerint a jogbizonytalanság a legnagyobb baj, ezért nem jönnek befektetők Magyarországra.

  • Szájer az előbb rekordnagyságú tőkebeáramlásról beszélt, amivel a Fidesz szeret is mostanság kérkedni. Az igazság azonban az, hogy ennek jó része a bankok kényszerű feltőkésítése volt, a másik része pedig átfolyó tételekből állt össze, melyek bejöttek, de azonnal ki is mentek az országból. Ejnye!

  • Guy Verhofstadt a Velencei Bizottság jelentését idézi. 19 pontban szerepelnek a problémák. Öt alkotmányügyi szakértő is így gondolta, nem csak politikusok. A velencei bizottság szerint a 4. alkotmánymódosítás súlyosan korlátozza az alkotmánybíróság hatáskörét. "Nem politikusok állítják ezt" – hangsúlyozza a liberálisok vezetője.

  • A Velencei Bizottság szerint az alkotmányt a politika eszközeként használják ahelyett, hogy tiszteletben tartanák a jogállamot - mondja a liberálisok képviselője össze-vissza mutogatva, aki szerint nem politikai akcióról van szó, hanem tényszerű jogi megállapításokról. Szerinte az EU korábban szemet húnyt a gazdasági problémák felett, most pedig a jogi problémákkal teszi ugyanezt.

  • Nem magyarország ellen vagyunk, hanem az ön érdekei ellen. Az ön érdekei nem Magyarország érdeke, mondta Orbánnak Verhovstadt.

  • Offtopik kérdés érkezik Verhofstadthoz, Bulgáriáról, Boriszov kormányáról és a szélsőjobboldali Atakáról kérdezik, hogy honnan veszi a liberális frakcióvezető, hogy azok együttműködtek. Verhofstadt válaszában azt mondja, rá kell menni az internetre, és van olyan kép, ahol Boriszov és az Ataka vezetője "kezelnek". Ez a bizonyíték.

    Hát, ennél még a magyar parlamentben is színvonalasabbak a viták.

  • Ő mindig nagyon szépen szokott fogalmazni.

  • Ulrike Lunacek szerint Orbán nem is olvasta a jelentést. "A jelentés szükséges bírálata az ön kormányának. Nem a magyar nép ellen szól" – mondta az osztrák zöld EP-politikus. Beszédében neheztel Szaniszló Ferenc Táncsics-díjára.

  • "Ön és kormánya megágyaz a homofóbiának, az idegengyűlöletnek és az antiszemitizmusnak, aláássa az európai alapértékeket" - folytatja Lunacek, és ez kezd baromi unalmas lenni.

  • Bokros Lajos: "A konzervatív program az alkotmányosság híve. Ön mégis támadást indított az igazságszolgáltatás függetlensége ellen." A konzervatív eszmeiség része a tisztakezű kormányzás is, ön a korrupciót mégis a politika rangjává emelte. Vegye észre miniszterelnök úr, hogy én a konzervatív oldalról szólok!" – mondta Bokros.

  • Mi csak mosolygunk.

  • "Nacionalista populizmus centrális erőtere" - hangzik el Bokros beszédében, Orbán a szemeit forgatja. Bokros átvált angolra, eddig magyarul beszélt. A demokratikus reformok megakadása komoly veszély, mindenkitől azt kéri, hogy szavazza meg a Tavares-jelentést.

  • Gyürk András válaszol Bokrosnak. Le volt kommunistázta őt. "Ön egy szocialista kormánynak volt a minisztere, talán nem is olyan régen. Sőt, tagja a valamikori kommunista MSZMP-nek is" – leplezte le Bokrost.

  • Amikor miniszter volt egy MSZP-SZDSZ kormányban, miniszterségét thatcherista gazdaságpolitikaként kritizálta a Fideszt, holott az a legsikeresebb gazdaságpolitika volt Magyarországon, mondja Bokros, aki megint saját magát fényezi. Hogy MSZMP-tag volt, arra nem nagyon válaszol semmit.

  • Egyesült Baloldal francia képviselője: megszavazzuk-e az EU alapértékeinek tiszteletben tartását, ez a tét. Nem Magyarország ellen szavazunk. Akik szavaznak, azok éppenhogy megvédik a választók érdekeit. Nem ellenségei Magyarországnak. A jogalkotás jogát senki nem vitatja el a magyar kormánytól, ez nevetséges lenne. A lényeg, hogy az EU képes-e az alapvető jogokat a tagállamok területén biztosítani.

  • Az egyesült baloldal francia képviselője fekete ruhájában és rózsaszín blézerében az eddigi legsokkolóbb öltözetet vonultatja fel, bár Reding még csak később jön.

  • Jaroslav Paska: "Magyarország kötelezettségvállalásainak megsértéséről beszélünk, amelyekre az Európai Bizottság, az Európa Tanács, az Európai Bíróság hívta fel a figyelmet". "Nem lehet Lukasenko jellegű ország az EU-ban" – mondta a szlovák képviselő.

  • Hungary =/= Colony feliratú táblát tart fel népviseletbe öltözve, aztán a Bilderberg-csoport titkos találkozójáról beszél, ahol szerinte Redingék megkapták az EU jövőjére vonatkozó titkos utasításokat. Morvai szerint az EU vezetői tették eddig a legtöbbet a magyar euroszkepticizmusért és hazafiasságért.

  • Morvai Krisztina titkos összeesküvésről szólt. "Mi magyar hazafiak véget kell, hogy vessünk a köztünk feszülő megosztottságnak. Vissza kell foglalnunk a hazánkat" – mondta a függetlenek nevében Morvai.

  • A néppárti Frank Engel reméli, hogy most nem éppen a Fidesszel való koalíciós ajánlatot tett Morvai, mert azt vissza kell utasítaniuk. Engelt az eltúlzott patriotizmus épp annyira aggasztja, mint a Magyarországot balról érő túlzott vádak. Engel korábban is bírálta már a Fideszt, az ő álláspontja az, hogy baj van Magyarországgal, de nincs akkora gáz, mint azt a baloldal állítja.

  • Frank Engel a Néppárttól nem támadja a Tavares-jelentést, bár megjegyzi, hogy van, ami nem tetszik benne.

  • "A demokráciát védjük és benne Magyarországot és a tízmillió magyart" - mondja Lopez Aguilar szocialista képviselő, a Tavares-jelentést korábban tárgyaló LIBE-szakbizottság vezetője. A politikai kisebbséget is tiszteletben kell tartani, a demokrácia nem a többség uralmát jelenti csak, mondja a szocialista képviselő. Szerinte a Tavares-jelentés kimondja, hogy nemcsak az euróválsággal és a gazdasági krízissel törődik az Unió, hanem az uniós alapértéket jelentő sokszínűséggel és demokráciával is.

  • Renate Weber: sokszor vitattunk már meg magyar ügyeket. Minden ellentmondásos jogszabályt összefogott a médiatörvény kapcsán, majd a bíróságok és az alkotmánybíróság helyzetét tárgyaltuk. Túl gyenge volt az Európai Bizottság, noha a 2. cikkely szellemével ellentétes volt, amit a magyar kormány tett, mondta az ALDE frakciót képviselője.

  • Judith Sargentini zöldpárti képviselő a közalkalmazottak magyarországi nemzetbiztonsági átvilágításáról beszél, Orwellt emlegeti, valamint az amerikai megfigyelési botránnyal von kissé nehezen érthető párhuzamot.

    Erről a törvényről van szó:

    A fontos, bizalmi pozícióban lévő közszolgákat és azok családtagjaikat is folyamatosan megfigyelheti ezentúl a titkosszolgálat. Ha a megfigyelők "találnak" valamit, még nem biztos, hogy az illető repül. Ám aki nem engedi, hogy megfigyeljék, búcsút inthet az állásának. Az új szabályozás elméletileg akár még vissza is szoríthatja a korrupciót, de a zsarolhatóság lehetőségét nem szűri ki.

  • Az MSZP EP-képviselője Bokros lekommunistázására válaszul visszakommunistázza Matolcsy Györgyöt, Pintér Sándort és Martonyi Jánost, az Orbán-kormány három volt MSZMP-s miniszterét.

  • Franciaországi néppárti képviselő: Tavares jelentés aránytalanul erőteljes jelentés, amely túlmutat az eredeti felhatalmazásán. Nem veszi figyelembe a tagországok jogait. Nem lehet egységes rendszer, hiszen alkotmány nincs Nagy-Britanniában és més monarchiák is tagjai az EU-nak. Az alkotmánybíróság helyzete vagy a család fogalmának meghatározása országonkénti jog.

  • ALDE frakciótól Mindig megkep a Néppárt álláspontja, bár sok okos demokrata van soraikban. De nem megfelelő személyeket védenek. Berlusconi után most Orbánt" – mondta  Sophia In't Veld. Lehet, hogy előbb kellett volna bírálnunk, de most megtettük, ahogyan más országok esetében is megtettük.