Az EP most ítéli el az Orbán-kormányt

2013.07.02. 16:21

Indul a kormány antidemokratikus intézkedéseit elítélő Tavares-jelentés vitája Strasbourgban Redinggel, Barrosóval és Orbánnal. Percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Eddig sem voltam visszafogott, de szerintem nem hasonlította Szovjetunióhoz az EP-t" – mondta válaszul Benditnek az EP elnöke, Martin Schulz.

  • És igen, itt van! Cohn Bendit azzal kezd, nem akart eredetileg felszólalni, de kéri a parlament elnökét, Schulzot, ha a jövőben valaki az EU-t a Szovjetunióhoz hasonlítja, akkor az elnök álljon föl és mondja meg, hogy ez mindennek a teteje. "Mondjátok el a barátotoknak, Orbánnak, hogy az Európai Unió nem a Szovjetunió. Aki ilyet állít, az semmit nem ért" - mondja a zöldek mókamestere, hevesen gesztikulálva.

  • A Tavares-jelentés konzervatív árnyékjelentéstevője, Anthea McIntyre beszél, kárhoztatja a nem objektív, túl politikai vitát. Semmi emlékezeteset nem mond. A Bizottságnak, és nem az EP-nek kellene vigyáznia szerinte a demokráciát. Mert a túl sok politika, ugye.

  • Szájer József a Néppártól Cohn Benditnek: a Szovjetuniót csak az ön szájukból hallottuk. Ön egy demokratikus rendszer ellen lázadt, míg Orbán egy antidemokratikus rendszer ellen – vetette fel a különbséget Szájer, aki szerint hamis ítéletektől hemzseg a jelentés. "Hallgattassék meg a másik fél is" – követelte a római elvet Szájer, aki szerint eredetileg Orbán nem, is akarták meghallgatni. "Mielőtt gyámság elé helyeznének bármely tagot, előtte mindenkit át kell világítani" mondta el a Néppárt álláspontját Szájer. "Önök nem európaiak" – mondta Szájer a Tavares-jelentés támogatóiról.

  • Verhofstadt Szájert kérdezi. Szerinte abszolút nem igaz, amivel Szájer vádolja, hogy Orbán ne beszélhessen, ő csak azt kérte, hogy a parlamentnek legyen az utolsó szava. Schulz megerősíti, a liberális frakcióvezető támogatta Orbán jelenlétét.

  • "Még Sztálin is több időt adott a koncepciós perekben" - kifogásolja Szájer a nekik juttatott időt. Pont ő volt az pár perce, aki tagadta, hogy Orbán a Szovjetunióhoz hasonlította volna az EU-t. Martin Schulz ezen kiborul, amúgy joggal.

  • "Szájer úr, ez így nem megy" – mondta Schulz. Nem hasonlíthatja a vitát a sztálini koncepciós perekhez. Verhofstadt úr kifejezetten bárotította, hogy a kormányfők kapjanak meghívást az ülésekre. Amit mondott, egyszerűen téves állítás. "Összevetni a házban folyó vitát az időfelosztás miatt a sztálini perekhez, súlyos félreértés" – mondta az EP elnöke.

  • Szájer magyarázkodik, szerinte nem a sztálini perekhez hasonlította az EP vitáját, csupán azt mondta, hogy ott hosszabb időt kaptak a vádlottak, mint ők a mostani vitában. Szájer bizonygatja, ő csak erről beszélt, és ő utasít vissza mindenkit, aki "ezt az értelmezést tágabban fogalmazza meg" és bocsánatot kér, ha valaki megsértődött.

  • "Ebben a házban a hozzászólási időt a frakciók nagyságához igazítjuk. Egyszerűen lehetetlen, amit ön állít" – válaszolta Szájernek az EP elnöke. "Itt Sztálinnak a kirakatpereihez hasonlítani, és azt mondani, hogy ott több idejük volt a vádlottaknak szólni, mint itt. Ez elfogadhatatlan elszólás, ha így gondolja, akkor ebben a parlamentben nincs keresnivalója" – mondta Schulz.

  • "Ezt a nőt vedd át" - mondja Nyilas kolléga, hogy Sylvie Guillaume szocialista EP-képviselő felszólalását én kövessem. Követem, de ő sem mond semmi izgalmasat. Az az érzésem, az előbbi jó kis sztálinozásról-kommunistázásról lesz emlékezetes a mai plenáris.

  • Coelho képviselő a Néppárttól gratulál Tavaresnek és Redding biztosnak. Az EU nem csak szavbadkereskedelmi övezet, értékeken alapul. A bíróságok függetlensége a többpárti demokrácia a kisebbség védelme is ide tartozik. "Mindezekkel kapcsolatban felmerültek problémák" – mondta Coelho. Nincsen szó kettős mércéről, értékekről van szó, mindenkit e szerint mérünk. "Nem csak Magyarországról van szó" – mondta Coelho. "Egy unió vagyunk".

    • Orbán Viktor és Szájer József az EU-t
    • Gyürk András Bokros Lajost
    • Göncz Kinga Matolcsyt, Martonyit és Pintért
  • Göncz Kinga bedobja a szabad és tisztességes választások kérdését, célozva arra, hogy nem lesz itt minden rendben jövőre. "A magyar embreket öntől, önöktől kell védeni" - vágja Orbán arcába Szerinte tekintélyuralmi rendszert épít ki Orbán Viktor, aki a Velencei Bizottság szerint is politikai eszközként használja az alkotmányt. "4 millió szegény ember van Magyarországon fél millió jövedelem nélküli rokkantnyugdíjas, és így tovább" - sorolja a szörnyűségeket.

  • Bagó kérdez Göncz Kingától: ha van olyan magyar aki nem tart igényet erre a képviseletre, akkor mihez kezdjünk azzal a ténnyel, hogy Magyarországon kétharmados felhatalmazással működik a kormány.

  • "Trafikmutyi, földtörvény, aki kliens, az kap támogatást" - válaszol Göncz Kinga, aki szerint a közvélemény-kutatások alapján már rég nincs kétharmada Orbánéknak.

  • Gál Kinga a Néppárttól: Hál' Istennek a magyar választók egyenesben hallhatták a csúsztatásokkal teli vitát. "Pártpolitikai bíróságot játszottak a Tavares-jelentés elkészítésekor. A szöveg nem veszi figyelembe a tényeket, egyetlen jogsértést nem tud felhozni. Igazságtalan, kettős mércét alkalmaz." A jelentés csak Magyarországon kifogásol bizonyos törvényeket, amelyeket más országokban nem kifogásol. "Nyolc év szociálliberális kormányzás alatt tönkrement az ország, most ők európai kapcsolatukkal igyekeznek ellehetetleníteni a kormányt" – mondta Gál.

  • Gál Kinga szerint korábban soha nem került napirendre, ha szocialisták éltek vissza az alapjogokkal. Szerinte 2004 előtt rengeteg eset történt, amikor kisebbségeket zaklattak, de ezek sosem kerültek napirendre, mert a liberálisok és baloldaliak visszaélnek ezekkel a kérdésekkel.

  • Michael Cashman: "Gál szerint aláássuk a parlament hírnevét? Az alapjogok védelmével épphogy erősítjük. 2000-ben az osztrák kormányt is figyelmeztettük." "Ha Törökországot bíráljuk, akkor legyen bátorságunk magunkat is bírálni" – mondta a brit munkáspárti Cashman.

  • "Ahelyett, hogy objektíven értékelnénk a helyzetet, előítéletek alapján döntünk" - mondja Jaime Mayor Oreja spanyol néppárti képviselő, aki szerint, ha elfogadják a Tavares-jelentést, csak többen fognak szavazni Orbán Viktorra. Valószínűleg igaza van.

  • Tabajdi Csaba szocialista képviselő: Magyar hazafiként, demokrataként, európaiként felemás érzés megszolalni a vitában. "Kormányomat csak akkor támogatom, ha az megérdemli, de hazámat minden körülmények között támogatom" – idézte Mark Twaint Tabajdi. "Mi is az unió vagyunk!" A magyar szocialisták üdvözlik, hogy a jelentés nem javasol szankciókat. "Épp elég nagy büntetés az országnak Orbán politikája" – mondta a szociáldemokrata frakciótól Tabajdi.

  • Hankiss Ágnes kérdezi Tabajdit. Valójában beszél, nem kérdez, ezért a végén Schulz lekveri. Hankiss szerint valótlanságok tömege hangzott el baloldaliak részéről a vitában, a baloldaliak semmilyen korrekciót, semmilyen tényközlést nem hajlandóak figyelembe venni a kormány és EP-képviselőik részéről. Kérdezi Tabajdit, miért nem szólalt fel akkor, amikor antiszemitizmus-veszéllyel riogattak európai szocialista párttársai.

  • Jacek Protasiewicz: "Nem Szovjetunió az EP" – mondta a lengyel képviselő. De Tavares jelentése nem segít minket. A jelentés nem diktálhatja, hogy mi legyen a magyar alkotmányban. Az Európai Bizottság úgy nyilatkozott, hogy Orbán kormánya együttműködik, ahogy tette eddig is. Tavares jelentése nem kiegyensúlyozott, nem objektív és nem konstruktív, ellene kell szavazni, mondta a néppárti lengyel politikus.

  • Magyarország szuverén ország, európai ország. Be is mutatta, amikor 2011-ben az EU soros elnökségét töltötte be. Igen, a Tavares-jelentés részrehajló, mi támogatjuk önt, mert ön európai, mert önök egy szuverén állam, nem pedig egy föderáció részei - ezzel a szöveggel kap egy támogató felszólalást Orbán Viktor.

  • Jacek Olgierd Kurski képviselő Lengyelországból: bocsánatot kér Schulztól. De mégsem tőle. Valójában a Tavares-jelentést szapulja. A nemzetközi nagytőke utálja Orbánt, mert megadóztatja a nagyvállalatoka. A baloldal is utálja, mert keresztény értékeket írt az alkotmányba. "Ami nem öli meg önt, az csak erősíti, éljen a szabad Magyarország" – mondta a lengyel képviselő.

  • Anna Záborska szlovák jobboldali képviselő is Orbánék mellett szól, enyhén, de ő is mintha egy koncepciós eljáráshoz hasonlítaná a Tavares-jelentést és a vitát.

  • Csíkos szerelésben. Őt Orbán Viktor követi.

  • Az Európai Bizottság alelnöke és a Fidesz nagy ellenfele, Viviane Reding sorra veszi, hogy milyen ügyekben indult eddig eljárás Magyarország ellen és azok hol tartanak. Szerinte Jusitita istennőhöz hasonlóan bekötött szemmel, csak a jogot nézve vizsgálják Magyarországot.

  • Viviane Reding: A Tavares-jelentésben van egy fontos elem: hogyan lehet megvédeni a jogállamiságot az EU egészében? A kérdés túlmutat a magyar ügyön és fontos az Európai Bizottságnak. Ez a koppenhágai-dilemmát veti fel, mondja az EU-biztos.

  • Nemrég Lovas István, a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója rázta fel a magyar közéletet egy elég vadnak tűnő összeesküvés-elmélettel, miszerint a június 6. és 9. között Nagy-Britanniában megrendezett zártkörű Bilderberg-konferencián részt vevő Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke "egyebek mellett arról biztosította az egybegyűlteket, hogy mindent megtesz a jövő évi országos választások eredménye legitimitásának gyengítése érdekében arra hivatkozva, hogy a szavazók a fülkékben sem merték kifejezni akaratukat." A cikk szerint az uniós biztosmár tartott erről előzetes megbeszéléseket néhány olyan magyarországi, nem kormányzati szervezet képviselőivel, amelyek anyagi támogatásuk legnagyobb részét az Egyesült Államokból kapják″, sőt állítólag Bajnai Gordonnak is szerepet szán tervében, mégpedig „a társadalmat eluraló „félelem” tudatosításában és alátámasztásában.″

    Ezt követően mind Reding, mind Bajnai cáfolta, hogy ismernék egymást, meg az egész sztorit.

    Cikkünk az összeesküvés-elméletről itt olvasható.

  • "Az Európai Bizottság szerint a jogállamiság tiszteletben tartása az európai intézmények együttműködését igényli."