Valér
2 °C
8 °C

Terroristák sikere a palesztin választáson

2005.01.28. 10:41
A megszerezhető képviselői helyek kétharmadát nyerte el a Hamasz a gázai részleges önkormányzati választáson. A terrortámadásokat is elkövető szélsőséges mozgalmat mérsékeltebbé teheti a politikai szerepvállalás.

Elsöprő győzelmet aratott a Hamasz a Gázai övezetben tartott helyhatósági választásokon. Az Izrael ellen dzsihádot hirdető és öngyilkos merényletek sorozatát elkövető szervezet politikai szárnya száztizennyolc megszerezhető önkormányzati mandátumból hetvenhetet meg is szerzett.

A Hamasz politikai szárnya már a decemberi, ciszjordániai választásokon is jól szerepelt, a Gázai övezetben még erősebbnek számít a szervezet. Az iszlámista csoport a terrorizmus mellett segélyezéssel is foglalkozik, sok palesztin szerint az egyetlen mozgalom, amit nem fertőzött meg a korrupció. Ez utóbbi magyarázza választási sikerüket is.

A Fatah, Jasszer Arafat mozgalma mindössze huszonhat képviselői helyet szerzett. Az önkormányzati választáson csak a gázai önkormányzatok harmadáról szavaztak.

A Gázai övezetben most először volt alkalom az önkormányzatok megújítására a Palesztin Hatóság felállása óta. A Hamasz sikere a palesztin politika egészének átalakulását jelzi. Ugyanakkor, politikai szerepvállalásával a terrorszervezet mérsékeltebbé is válhat. A csoport vezetői a héten beleegyeztek, hogy feltételes tűzszünetet hirdetve esélyt adjanak Mahmud Abasz új palesztin elnöknek a béketárgyalásokra Izraellel.