Benedek
-5 °C
5 °C

Újabb iraki fogolykínzásokról készült jelentés

2005.09.24. 16:15
Újabb jelentést készített iraki foglyokat kínzó amerikai katonákról a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet. A jelentés szerint az elithadosztály katonái Fallúdzsa melletti támaszpontjukon a foglyoktól rendszeresen megvonták az alvást, az ételt és a vizet, nagyon nagy melegnek, illetve hidegnek tették ki, egymás hegyire-hátára halmozták, ütötték, rúgták őket, vegyi anyaggal irritálták szemüket, bőrüket.

Iraki foglyokat sanyargató amerikai katonákról készített újabb jelentést a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet. A szervezet New York-i székhelyén pénteken kiadott jelentésében két amerikai tiszthelyettes és egy százados neve elhallgatását kérve elmondja, hogy a szárazföldi hadsereg 82-es légi szállítású hadosztályának katonái hogyan kínozták az iraki foglyokat 2003 és 2004 között a Fallúdzsa melletti, Mercury nevű támaszpontjukon.

A közép-iraki város tavaly őszig lázadók kezén volt, majd az amerikai erők bevették. A nyilatkozó katonák szerint a foglyok bántalmazása mindennapos volt, gyakran parancs alapján történt, de legalább is a feljebbvalók jóváhagyásával. Bármit szabad volt tenniük, amibe az őrizetesek nem haltak bele.

Vérengző őrültek

A fallúdzsai lakosok csak "vérengző őrülteknek" hívták a támaszpont amerikai katonáit, akik viszont büszkék voltak erre. Az elithadosztály katonái a foglyoktól rendszeresen megvonták az alvást, az ételt és a vizet, nagyon nagy melegnek, illetve hidegnek tették ki, egymás hegyire-hátára halmozták, ütötték, rúgták őket, vegyi anyaggal irritálták szemüket, bőrüket.

Az egyik tiszthelyettes elmondta: katonai hírszerzők gyakran biztatták őket arra, hogy akár eszméletvesztésig menő kínzással szedjenek ki információt a foglyokból. De a tortúráknak időnként más oka is volt. "A táborban mindenki tudta, hogy ha valaki le akarja vezetni a feszültségét, akkor elmegy a foglyok sátrához. Egyfajta sport volt ez" - jelentette ki a nyilatkozó.

A HRW-jelentésben szereplő egyes esetek időpontja egybeesik azokkal az esetekkel, amelyek az abu-grébi börtönben történtek, és amelyek óriási felháborodást váltottak ki világszerte. Az ott és más helyeken történt visszaélések ügyében mintegy 400 eljárás, meghallgatás indult, és 230 amerikai katonát el is ítéltek, illetve elmarasztaltak.

Visszautasítják

A HRW bírálja azt is, hogy inkább csak zárt meghallgatások történtek, amelyeken elmarasztalták, illetménymegvonással sújtották az illetőket, nem indult büntető eljárás, és nem állították haditörvényszék elé őket. A felelősségre vonás csak az alacsonyabb rangú katonákat érintette, a parancsnokok bűnösségét általában nem vizsgálták, állítja a HRW, és követeli az amerikai kongresszustól, hogy állítson fel különbizottságot a támaszponton történt visszaélések kivizsgálására.

A Mercury támaszponton történt visszaélésekről szóló beszámolók is ellentmondanak a washingtoni kormány azon állításának, hogy az ilyen esetek ritkán, elszigetelten és spontán módon fordulnak elő a külföldön állomásozó amerikai erőknél, sőt arra utalnak, hogy a szárazföldi hadsereg legjobban kiképzett, a legtöbb kitüntetést elnyerő, a legnagyobb becsben lévő alakulatainál is rendszeresen megtörténtek, állapítja meg a Human Rights Watch.

John Skinner alezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője visszautasította a jelentés állításait, mint mondta, abban különböző "torzítások és hibák" segítségével akarnak előre vinni egy koncepciót. Az amerikai erők minden hasonló vádat nagyon alaposan megvizsgálnak, mondta.