Viola
-5 °C
-2 °C

Magyar fogvatartottak Prágában

2000.09.27. 14:18
A cseh hivatalos szervek tájékoztatása alapján Prágában kedden hét magyar állampolgárt vett a rendőrség őrizetbe - mondta el a prágai magyar konzul érdeklődésünkre. Szénási Lajos azt is közölte, hogy a cseh fél tudatta: a vonatkozó idegenrendészeti törvény értelmében államigazgatási eljárás keretében utasítják ki őket az országból, s a csoport már délután hazaindult. Helyszíni tudósítónk szerint délután további kilenc embert fogtak el, akiknek hollétéről azonban a konzulátus egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást, ám a felkutatásukon dolgoznak.
Prágában az IMF-Világbank-konferencia idejére szervezett globalizációellenes tüntetés alatt kirobbant utcai harcok után 420 embert tartóztattak le, közülük 130 külföldit. A cseh hivatalos szervek tájékoztatása alapján Prágában hét magyar állampolgárt vett a rendőrség őrizetbe - mondta el a prágai magyar konzul érdeklődésünkre.

Szénási Lajos azt is közölte: a cseh fél tudatta: a vonatkozó idegenrendészeti törvény értelmében államigazgatási eljárás keretében utasítják ki őket az országból, s a csoport már délután hazaindult.

Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója szerint további kilenc magyart vittek el a cseh rendőrök. Hollétükrol nincs információ. Az OPH nevu cseh jogi tanácsadó szervezettel a keddi utcai összecsapások után a rendőrség felfüggesztette az együttmuködést, ezért az MPT tagjai a helyi magyar nagykövetséghez fordultak segítségért.

Az újonnan elfogottak hollétéről a konzulátus egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást, ám a felkutatásukon ennek ellenére dolgoznak.

Több mint száz tüntetőnek nyújtottak elsősegélyt
Úgy tudjuk, a cseh rendőrség nem közölte, mi a vádpont a magyarok ellen; egyikük szerint egy magyar lány megtámadott egy rendőrt, és ezért volt szükség letartóztatásukra. Az ilyenkor a gyakorlat, hogy elszállítják a foglyokat egy erre a célre kijelölt helyre, majd úgymond "megvalósítják a kijuttatást" - vagyis vonatra, repülőre vagy buszra teszik őket.

Az idegenrendészeti törvény értelmében az idegenrendészeti szerveknek egy hetük van a kiutasítás végrehajtására.

Az elfogottak száma még több is lehet, mert eltelik jónéhány óra, amíg a központ tudomást szerez arról, mi folyik az alsóbb rendőri szinteken. A kiutasításnál valószínűleg az "egyéb" és a "rendőrök elleni erőszak" kategóriára hivatkoznak majd a csehek.

Fokozott ellenőrzés, lanyhuló tüntetések

A szerdai tüntetések kevésbé voltak erőszakosak, miután az éjjel elutazott Prágából a Ya Basta nevu olasz szervezet mintegy 500 aktivistája. A hatóságok őket tartották a legvadabbaknak. Prága utcáin a barikádok már nem lángolnak, ám fokozott rendőri jelenlétre kell számítani: minden turistát, akirol csak sejteni is lehet, hogy tünteto, megállítanak és ellenőriznek. Az idegenrendészet szerint az éjjel újabb néhány autóbusznyi olyan személy lépte át a cseh határt, akik nyilvánvalóan tüntetni kívánnak Prágában.

Dél-Afrika pénzügyminisztere, Trevor Manuel szerint ,,sajnálatos, hogy a tüntetés erőszakba fulladt". A találkozó megnyitóján tartott beszédében a Világbank elnöke, James Wolfensohn megemlítette az utcai tüntetőket, mondván ,,a falakon kívül fiatalok tüntetnek a globalizáció ellen. Hiszem, hogy kérdéseik megalapozottak, és felvállalom az új generáció elkötelezettségét a szegénység felszámolása mellett."

Viktor Piorecky, a tüntetéseket szervező Gazdasági Globalizáció Elleni Kezdeményezés (INPEG) szóvivője az MTI tájékoztatása szerint elhatárolta magát az erőszakos fellépésektől és a vandalizmustól. "Ezek egyedi esetek, a tüntetők alig egy százaléka vetemedett vandalizmusra" - jelentette ki a szóvivő. Úgy vélte, hogy több esetben a rendőrség provokálta az összecsapásokat. Piorecky bírálta a rendőrséget, mert szerinte több esetben nem engedték a sérült tüntetőkhöz a mentőket.

,,Érdekes ötleteik vannak"

Koehler: "Ha nem lenne IMF, ki kellene találni."
Az IMF új ügyvezető igazgatója, Horst Koehler a BBC-nek tett nyilatkozatában elmondta: ha az általa vezetett szervezet nem létezne, ki kellene találni. Segéde, Stan Fischer szerint az IMF hallgat a civil szervezetekre, például a szegény országok tartozásának elengedése kérdéskörben ,,érdekes ötleteik vannak", az általuk felvetett problémák kulcsfontosságú kérdések lesznek a találkozón. A Prágában megtartott Világbank-IMF-találkozó nem döntéshozó jellegű, a 182 tagország 15 ezer képviselője megbeszéléseket tartanak.

A Világbank statisztikai adatai szerint a 40 szegény ország közül 20 állam felvétele a tartozáselengedés programba azt jelenti, hogy adósságuk 65 százalékát elengedik; ez 30 milliárd dollárnyi tartozás eltörlését vonja maga után.

Tizenkétezer-ötszáz rendőr tizezer tüntető ellen

A sérült rendőrök pontos száma nem ismert
A keddi utcai zavargások miatti letartóztatottakat valószínűleg kiutasítják az országból. A belügyminisztérium közlése szerint 18 rendőr továbbra is kórházi ápolásra szorul, a sérültek pontos száma nem ismert. A tüntetők közül több mint száz személynek nyújtottak az orvosok elsősegélyt kedden. Megsebesült egy belga és egy angol újságíró is. A tüntetők által okozott kár mértékei sem ismertek.

Kedden 11 ezer rendőr felügyelt a rendre Prágában, de a tüntetők agresszivitása miatt az esti órákban további másfélezer rendőrt vezényeltek a fővárosba. Prága negyedik kerületének polgármestere felszólította a kormányt, hogy a helyzet rendezése érdekében rendelje a katonaságot a városba. A belügyminiszter ezt elutasította. A keddi tüntetők számát a becslések 10-15 ezerre teszik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!