Aliz
6 °C
14 °C

Negyvenöten haltak meg egy iraki merényletben

2007.05.16. 13:56
A helyi idő szerint kedd este történt merénylet Bagdadtól 190 kilométerre történt, egy autóba rejtett pokolgép robbant fel. Harmincketten meghaltak a sérültek száma akár elérheti a hetvenet is.

Negyvenöt halottja és 65 sérültje volt egy autóba rejtett pokolgép robbanásának az iraki fővárostól 90 kilométerre északkeletre fekvő Abu-Szaidában - közölték szerdán biztonsági források.

A merénylet kedd este történt a Dijála tartománybeli, síiták lakta település egy piaca közelében. A sérülteket a közeli Mukdadíja és a bagdadi Szadrváros síita negyed kórházaiba szállították. Kórházi források szerint a támadásban feltehetően klórgázt is használtak, mert több sérült klórmérgezés tüneteire, légzési és látási zavarokra panaszkodott. Az elmúlt hónapokban már több, klórgázzal elkövetett merényletet hajtottak végre felkelők a szunnita ellenállás fellegvárának tekinthető nyugat-iraki el-Anbár tartományban.

Szerdán a dél-iraki Násziríjában a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok vezette Mehdi Hadserege nevű milícia és a rendőrség összetűzéseiben legkevesebb nyolcan meghaltak, köztük civilek. A sebesültek számát rendőrségi és kórházi források 40 és 75 közé teszik. Az összetűzések azt követően lángoltak fel, hogy kedd este a rendőrség pokolgépes merényletek szervezésének gyanújával őrizetbe vette a milícia két tagját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?