István, Vajk
19 °C
33 °C

Negyvenöten haltak meg egy iraki merényletben

2007.05.16. 13:56
A helyi idő szerint kedd este történt merénylet Bagdadtól 190 kilométerre történt, egy autóba rejtett pokolgép robbant fel. Harmincketten meghaltak a sérültek száma akár elérheti a hetvenet is.

Negyvenöt halottja és 65 sérültje volt egy autóba rejtett pokolgép robbanásának az iraki fővárostól 90 kilométerre északkeletre fekvő Abu-Szaidában - közölték szerdán biztonsági források.

A merénylet kedd este történt a Dijála tartománybeli, síiták lakta település egy piaca közelében. A sérülteket a közeli Mukdadíja és a bagdadi Szadrváros síita negyed kórházaiba szállították. Kórházi források szerint a támadásban feltehetően klórgázt is használtak, mert több sérült klórmérgezés tüneteire, légzési és látási zavarokra panaszkodott. Az elmúlt hónapokban már több, klórgázzal elkövetett merényletet hajtottak végre felkelők a szunnita ellenállás fellegvárának tekinthető nyugat-iraki el-Anbár tartományban.

Szerdán a dél-iraki Násziríjában a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok vezette Mehdi Hadserege nevű milícia és a rendőrség összetűzéseiben legkevesebb nyolcan meghaltak, köztük civilek. A sebesültek számát rendőrségi és kórházi források 40 és 75 közé teszik. Az összetűzések azt követően lángoltak fel, hogy kedd este a rendőrség pokolgépes merényletek szervezésének gyanújával őrizetbe vette a milícia két tagját.