Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Légitámadás Nedzsefnél

2004.04.27. 12:45
Légierőt is bevetve támadta a lázadó síiták állásait Nedzsefnél az amerikai hadsereg. A tengerészgyalogság a spanyolok elhagyott bázisát próbálta elfoglalni, amikor támadás érte őket. Fallúdzsánál a hétfői véres összecsapások miatt elhalasztották az irakiakkal közös járőrözést.
Negyvenhárom síita lázadót öltek meg az amerikai katonák Nedzsef közelében a hétfő éjjel kitört harcokban - közölte a szövetséges haderő egy szóvivője a BBC-nek. Az amerikai csapatok egy, a spanyolok által elhagyott bázisra vonultak be, amikor kitört a tűzharc.

Légierővel támadtak

Az amerikaiak a légierőt is bevetették a támadás visszaverésére, a lázadó síita vezér, Moktada asz-Szádr magánhadseregének állásait AC-130-as légi erődökről lőtték. A harcokban három épület, három harcjármű és a lázadók egy légelhárító ütege is megsemmisült.

Az amerikai hadsereg hetek óta halogatja a síiták legszentebb városának ostromát. A város a síita lázadás legelején Szádr magánhadseregének, a Mehdi hadseregnek az ellenőrzése alá került. A város elleni támadás a mérsékelt síitákat is az amerikaiak ellen fordítaná, a hadvezetés ezért csak a szenthelyektől távol eső külterületek megszállására készül.

Szádr öngyilkos merényletekkel fenyegette meg a városba behatoló amerikai csapatokat.

Késlekedés Fallúdzsánál is

Fallúdzsánál is tovább halasztódott a város újbóli amerikai ellenőrzés alá vonása. bár az amerikaiak tervei szerint kedden már vegyes, iraki-amerikai járőrök teljesítettek volna szolgálatokat a szunnita lázadók központjának külterületein, a hétfői heves tűzharc miatt az akciót határozatlan időre elhalasztották - írja a BBC.

Megszállókká váltak

Az iraki ideiglenes kormány vezetője az amerikaiakat teszi felelőssé a kialakult helyzetért. A háborút eredetileg támogató Maszud Barzani szerint az elmúlt egy évben az amerikaiak "elérték", hogy felszabadítókból megszállókká váljanak az irakiak szemében - írja a BBC.