Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Menekülttábort rohant le az izraeli hadsereg

2002.03.01. 16:22
Tizenhárom palesztin és egy izraeli katona vesztette életét az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású katonai akciójában Izraelben. Az izraeli hadsereg egy Nablusz melletti palesztin menekülttábort rohant le, amit az ország vezetői a palesztin terroristák fegyvergyártó-központjának tartanak.
Tizenhárom palesztin és egy izraeli katona vesztette életét, amikor az izraeli hadsereg nagyszabású akciója keretében behatolt a nabluszi Balata menekülttáborba. A hadsereg célja az izraeli vezetők által "bombagyártó és terrorista központnak" jellemzett táborban működő palesztin csoportok felszámolása volt.

Még legalább egy napig folytatódnak a harcok

A palesztin áldozatok közül öten a Palesztin Hatóság rendőrségének tagjai. Az akcióban négy izraeli katona és több mint száz palesztin sérült meg. Tizenegy palesztin állapota válságos - írja a Jerusalem Post. A harcok pénteken is folytatódtak, a hadsereg jelentése szerint az akció még legalább további huszonnégy órán át folytatódik.

A katonák házról házra haladva kutatnak rakéták és bombák, valamint az ezeket előállító üzemek után. Balata évek óta, de az utóbbi hónapokban egyre inkább a terroristák fegyvergyártásának központja - nyilatkozta a támadásban résztvevő ejtőernyősök parancsnoka, Aviv Kohavi ezredes.

Annan a civilekért aggódik

Véleményünk szerint a legfontosabb a civil áldozatok elkerülése. Az Egyesült Államok aggódik a jelen helyzet miatt, leginkább a balatai események kapcsán - nyilatkozta a fejleményekkel kapcsolatban Richard Boucher, amerikai kormányszóvivő. Kofi Annant leginkább a támadás során életüket vesztett vagy megsebesült palesztinok nagy száma aggasztja.

Libanonra emlékezteti az akció az ellenzék vezérét

Felszólítom az izraeli hadsereget, hogy vonuljon vissza a táboroktól, és esedezve kérem mindkét oldalt, hogy tartózkodjanak minden további akciótól, mely további polgári áldozatokat követelhet - áll az ENSZ főtitkárának nyilatkozatában. Yossi Sarid, az izraeli ellenzék vezetője a csapatok visszavonására szólította fel Saront. Sarid egyben figyelmeztette miniszterelnökét, nehogy ugyanazokat a hibákat kövesse el a menekülttáborokkal kapcsolatban, mint Libanonban.

Ez utóbbi utalás Bejrút melletti Szabra és Satila menekülttáborokban történtekre. Az eset miatt Saron ellen Belgiumban büntetőpert kezdeményeztek a két táborban lezajlott mészárlás túlélői.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!