Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Sharon megfenyegette Arafatot

2004.04.24. 09:33
Izrael miniszterelnöke szerint már nem köti az az ígéret, hogy nem nyúlnak Jasszer Arafathoz. Az Egyesült Államok megígértetné az izraeli miniszterelnökkel, hogy nem bántja a palesztin vezetőt.
Ariel Sharon izraeli miniszterelnök korábban közölte George Bush amerikai elnökkel, hogy már nem tartja kötelezőnek magára nézve azt a három évvel ezelőtti nyilatkozatot, mely szerint nem nyúl Jasszer Arafathoz - írja a BBC Online.

A palesztin vezető ennek nyilvánosságra kerülése után kijelentette, nem fél az izraeli miniszterelnök fenyegetésétől. Izrael egyébként azzal vádolja Arafatot, hogy támogatja a palesztin fegyvereseket.

Nem fél

Sharon az izraeli televíziónak elmondta, egy három évvel ezelőtti találkozóján az amerikai elnöknek megígérte, hogy nem bántják Jasszer Arafatot. "Ezennel azonban felmentve érzem magam ez alól", fogalmazott a kormányfő.

Egy rangidős amerikai diplomata a Reutersnek elmondta, "nyilvánvalóvá tettük Izraelnek, hogy ellenzünk minden hasonló akciót". Ez volt az Egyesült Államok álláspontja három éve, és ez most is - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Sharon kijelentései egy héttel azelőtt hangzottak el, hogy a Likud szavazna a miniszterelnök tervéről, mely szerint Izrael kivonulna a gázai övezetből. Az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Sharont a tervvel kapcsolatban.

"Nem félek Sharon fenyegetéseitől, már hosszú ideje célpont vagyok", reagált Arafat. A CNN televízió tudósítása szerint Arafat többezres tömeg előtt mondott beszédet.