Bonifác
10 °C
17 °C

'Évekig ezen fogunk agonizálni'

2005.08.19. 13:08
Sir Ian Blair, a Scotland Yard parancsnoka tagadja, hogy rosszindulatúan próbálta eltussolni a londoni metrórobbantások után lelőtt Jean Charles de Menezes halálát. A rendőrfőkapitány ugyanakkor a terroristák elleni hajsza alá akarta rendelni a vitatott körülmények között kivégzett villanyszerelő halálának vizsgálatát.

Közvetlenül Jean Charles de Menezes lelövése után kételyek merültek fel a rendőri fellépés jogosságát illetően, értesült a Guardian. Ennek ellenére a később ártatlannak bizonyult brazil villanyszerelő stockwelli lelövése után hat órával Sir Ian Blair, a Scotland Yard parancsnoka sajtótájékoztatóján még terrorista gyanúsítottnak nevezte a brazilt, és megvédte intézkedő rendőreit, írja a lap.

Nagy volt a káosz

A Guardian értesülései szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy Sir Ian Blair aznap még nem értesült a kételyekről. A Scotland Yard éppen történelme legnagyobb szabású akciója közepén tartott, így elképzelhető, hogy a több vezetőben is felmerült aggályok nem jutottak a parancsnok tudomására.

A rendőrkapitányt így is több kritika érte, többen az ügy eltussolásának kísérletével vádolták, mivel megpróbálta elérni, hogy a vizsgálatot ne a Rendőrségi Panaszokat Vizsgáló Független Bizottság (IPCC) folytassa le. "Ez nem eltussolás, egy ügyet nem úgy tussolunk el, hogy levelet írunk a belügyminisztérium felelős államtitkárának, amit másolatban megküldünk a Scotland Yardnak és az IPCC-nek is" - nyilatkozta Sir Ian a lapnak.

A terroristákra koncentráltak

Sir Ian szerint július 22-én, egy nappal a sikertelen londoni terrortámadások után az tűnt a legfontosabbnak, hogy minden, az esethez kapcsolódó nyomozati tevékenységet a Scotland Yard végezzen, minden egyebet a terroristák utáni hajszának akart alárendelni. Az eltusolás vádjára reagálva még azt is hozzá tette, hogy sosem állította, hogy nem hibázott. "Csak az ellen tiltakozom, hogy bármit rossz szándékkal tettem volna" - mondta a Guardiannak.

De Menezes halálának ügyében azután történt fordulat, hogy az IPCC egyik munkatársa kiszivárogtatta a nyomozás a rendőrség korábbi állításainak ellentmondó részleteit az ITV televíziónak. Csütörtökön az IPCC fel is függesztette egyik, a kiszivárogtatással vádolt nyomozóját.

Agonizálnak

Az ellentmondások miatt - az IPCC vizsgálata megállapította, hogy a rendőrség állításaival szemben de Menezes nem viselkedett gyanúsan, nem menekült a rendőrök elől és még jegyet is váltott a metróra - Brazília saját vizsgálókat küldött az eset felderítésére. A brazil kormány mindeddig nem kommentálta de Menezes halálát.

A Guardiannak nyilatkozó magas rangú rendőrök mindegyike kiállt parancsnoka mellett. Azt ugyanakkor valamennyien elismerik, hogy de Menezes halála és a vizsgálat késedelmei hosszú időre megingathatják a bizalmat a rendőrségben. "Évekig ezen fogunk agonizálni" - nyilatkozta a lapnak egy, a neve elhallgatását kérő rendőri vezető.