Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Célpontban a JFK

2007.06.03. 18:20
Egy reptéren 1995-ig csomagkezelõként dolgozó, Guyanában született amerikai állampolgár volt a JFK ellen tervezett, az FBI által meghiúsított terrortámadás kiötlõje. A pusztítás nagyobb lehetett volna, mint az ikertornyok ledõlésekor.

Amerika-, Izrael- és Nyugat-ellenesség mozgatta azt a négy muzulmán férfit, aki nagyszabású merényletet tervezett a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülõtér ellen - közölték vasárnap amerikai hatóságok az elõzõ nap felfedett összeesküvés kapcsán. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértõi szerint ha a merénylõknek sikerült volna végrehajtani tervüket, akkor még a 2001. szeptember 11-i repülõgép-eltérítéses terrortámadásnál is súlyosabb katasztrófa történt volna, több ezren haltak volna meg - jelentette a CBS televízió.

Volt csomagkezelõ a fõtervezõ

Az amerikai hatóságok szombaton jelentették be három személy letartóztatását azzal a gyanúval, hogy merényletet akartak végrehajtani a forgalmas New York-i légi kikötõ ellen. A tervezett robbantásos merénylet nem repülõgépek, hanem a földi létesítmények, mindenekelõtt üzemanyagtartályok és -vezetékek ellen irányult volna.

Kiderült, hogy a merényletterv kiagyalója Russell Defreitas, egy Guyanában született amerikai állampolgár volt, aki korábban csomagkezelõként dolgozott a repülõtéren. A férfiban állítólag már tíz évvel ezelõtt gyûlölet alakult ki az Egyesült Államokkal szemben, amikor látta, hogyan kerülnek repülõre az Izraelnek szánt amerikai katonai szállítmányok, amelyekkel, mint feltételezte, muzulmán testvéreit fogják megölni. Tavaly augusztusban fogott hozzá a merénylethez három másik muzulmán társával, akik közül az egyik azonban az FBI informátora volt.

Kennedyt ölték volna meg mégegyszer

A 63 éves, Brooklynban élõ Defreitas elfogása után azt mondta: ez a repülõtér olyan amerikai jelkép, amelynek lerombolása az egész országot gyászba borította volna. "Ez lehet a legnagyobb fájdalom az Egyesült Államoknak (...) mert szeretik John F. Kennedyt (...) ez olyan lett volna, mintha egy embert kétszer öltek volna meg". A merénylõk - akik a "csirkefarm" nevet adták tervüknek - az FBI óvintézkedéseinek köszönhetõen nem jutottak hozzá azokhoz a robbanószerekhez, amelyekkel a támadást tervezték. Az FBI közölte, hogy tervük azért sem sikerülhetett volna, mert Defreitas csak 1995-ig dolgozott a repülõtéren, és távozása óta jelentõsen szigorítottak a biztonságon, amirõl nem volt tudomása.

Az ügy négy - két guyanai és két trinidadi származású - gyanúsítottja közül egyet New Yorkban, kettõt pedig Trinidad és Tobago karib-tengeri szigetállamban tartóztatták le. Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint kapcsolatban álltak egy szélsõséges muzulmán hálózattal, amelynek tagjai amerikaiak, guyanaiak, valamint Trinidad és Tobagó-iak. A gyanúsítottak állítólag videofelvételeket készítettek az üzemanyagtartályokról és -vezetékrõl a JFK-n.

Michael Bloomberg, New York polgármestere közleményben figyelmeztetett: "a mai világban folyamatosan fenyegetnek bennünket olyan emberek, akik el akarják venni szabadságunkat és meg akarják semmisíteni életformánkat". Egyúttal megnyugtatott, hogy a New York-i rendõrségnek, a helyi és szövetségi biztonsági hatóságoknak köszönhetõen a merényletet korai, tervezési szakaszában felfedték, és senki nem került veszélybe.