Valér
-1 °C
0 °C

Beismerték vereségüket a szerbiai kormánypártok

2000.09.25. 18:34
A belgrádi baloldali kormánypártok hétfőn elismerték az ellenzék győzelmét az előző napi szerbiai helyhatósági választásokon, de a jugoszláv parlamenti választásokon saját győzelmüket várják. Erről a választásokon közös jelöltekkel indult két belgrádi baloldali kormánypárt képviselői beszéltek belgrádi sajtóértekezletükön, amelyen részt vett Momir Bulatovic, a jugoszláv kormánykoalícióhoz tartozó montenegrói Szocialista Néppárt elnöke is.
Vojislav Kostunica
Az Egyesült Szerb Ellenzék (DOS) elnökjelöltje 55 százalékot kapott
Az Egyesült Szerb Ellenzék (DOS) elnökjelöltje a szavazatok felének összeszámlásása után a voksok 55 százalékát kapta, míg a szocialista-baloldali Szlobodan Milosevics 34 százalékot kapott - jelentette be vasárnap a belgrádi sajtótájékoztatóján a DOS képviselője.

Hivatalos részeredmények nem láttak napvilágot Belgrádban, minthogy a Központi Választási Bizottság vasárnap éjjel óta nem adott ki semmilyen tájékoztatást.

A DOS kampánysátábjának vezetôje, Csedomir Jovanovics becslése szerint amennyiben ez a tendencia érvényesül a későbbiek folyamán is, úgy Kostunica 2.9 millió szavazatot tudhat a magáénak, míg Milosevics ennél egymillióval kevesebbet. Jovanovics úgy ítélte meg, ezek után Szlobodan Milosevics jelenlegi jugoszláv elnök már képtelen lesz úgy manipulálni a szavazatokat, hogy azok az ő győzelmét igazolják. Vojiszlav Kostunica győzelemnek nevezte már azt is, hogy a csalások és megfélemlítések ellenére ennyi szavazatot kapott.

Tüntetések Belgrádban és Újvidéken
Több ezer ellenzéki szimpatizáns gyűlt össze hétfő este Belgrád központjában, hogy megünnepelje a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) tömörülésnek az előző napi jugoszláviai választásokon aratott - hivatalos eredmények által meg nem erősített - győzelmét.

A B2-92 belgrádi rádió szerint a jugoszláv főváros szívében lévő Köztársaság tér a DOS és a G-17 Plus szakértői csoport által este nyolc órára meghirdetett megmozdulás kezdetére megtelt emberekkel. A Beta hírügynökség korábban néhány ezer résztvevőről és arról számolt be, hogy nincs szemmel látható rendőri jelenlét a városközpontban.

A Beta szerint a vajdasági Újvidéken hétfő este közel 10 ezer ember ünnepelte a DOS győzelmét. A helyi választási bizottság szerint az ellenzéki tömörülés a 70 fős újvidéki közgyűlésben 57 képviselővel rendelkezik majd.

Szerbia több nagyvárosában már vasárnap este ezrek ünnepelték eufórikus hangulatban a DOS győzelmét. A rendezvényeket párhuzamosan tartották a kormánypártok híveinek - gyérebb részvételű - győzelmi ünnepségeivel.

Forrás: MTI

Belgrádi értesüléseink szerint a Központi Választási Bizottság vasárnap éjjel óta nem adott közzé nyilatkozatot, ami több megfigyelő szerint is azt jelenti, hogy a hatalmat váratlanul érte az ellenzék sikere. A szocialista illetve a Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) részéről minden esetre annyit ismertek csak el, hogy a helyhatósági választásokon több nagyobb városban alulmaradtak, de ettől függetlenül a szövetségi parlamenti választásokon - fogalmazott a JUL egyik vezetője, Ljubisa Risztics -, a kétharmados többségre számítanak. Az elnökválasztásra csak a délelőtt folyamán tért ki a JUL, mikoris Ivan Markovics a szavazatok 20 százalékának összeszámlálása után annyit közölt: Milosevics a szavazatok 56.3 százalékát szerezte meg.

Információink szerint az este folyamán bejelentésre készülnek a kormánypárt képviselői. Nem hivatalos hírforrások szerint várhatóan azt teszik közzé, hogy október 8-án meg kell rendezni az elnökválasztás fordulóját.

A szerb belpolitikai színtér átrendeződéséhez vezethet a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) csúfos szereplése, melyet követően Vuk Draskovics pártelnök bejelentette, kész lemondani tisztségéről. Hasonlóan fogalmazott a Szerb Radikális (SRS) párt első embere, Vojiszlav Seselj, aki pártja elnökjelöltjével egyetemben felajánlotta távozását a párt vezetségének.

A leköszönni kívánok sorát gyarapítja Momir Bulatovics jugoszláv szövetségi kormányfő, a montenegrói Szerb Néppárt (SNP) elnöke, aki a Beta hírügynökség értesülései szerint azért tette meg ajánlatát, mert nem tudott eleget tenni Milosevics azon kívánságának, miszerint 100 ezer szavazatot kellett volna még Montenegróból szállítania. Zoran Zsizics, a SNP alelnöke mindezt a későbbiek folyamán cáfolta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!