Feszült helyzet a választásokra készülő Szerbiában

2000.08.20. 10:40
Lassan minden napra jut egy bombamerénylet Koszovóban, Szerbiában naponta egy tucat embert állítanak elő, mert nem ért egyet a tíz éve kormányzó kommunistákkal, Montenegróban pedig az ősz közeledtével egyre feszültebb hangulat érezhető. Pedig ha akarna az ember, akkor sem írhatna másról, az elnökválasztásra készülő Jugoszláviában hétfőn kezdődik a kampányolási nagyüzem.
A szerbiai lapokban már most elkezdődött a pártok és a politikusok szokásos szócsatája. Minden nap terítékre kerül egy elfelejtett ügy, és az azonos oldalon állók is folyamatosan piszkálják egymást.

A Szerb Szocialista Párt kezében lévő média pedig folyamatosan ferdíti a tényeket és minden olyan hibát kihasznál, amelyet az ellenzéki oldalon lévő politikusok ejtenek. Régi sérelmek, rosszul megfogalmazott pártközlemények és a szörnyű forróság közül csemegézhet a jugoszláv kispolgár.

Szurkolj, ne politizálj!

A sport sem mentes a politikától
Ha az ember azt hinné, hogy legalább a sport mentes a politikától, akkor nagyot téved. A belgrádi Crvena Zvezda vezetősége felkérte szurkolóit, hogy a jövő heti BL-selejtezőn tartózkodjanak a politikai indíttatású daloktól. Mint ismeretes, az első fordulóban a grúziai Torpedó ellen ,,Mentsd meg Szerbiát, és légy öngyilkos Szlobodán!" volt a sláger a lelátókon. A rendőrség beavatkozására - amiben 10 szurkoló és 10 rendőr sérült meg - 100 ultrát előállítottak. Ennek ellenére ezek után már nem csak a Kanyarban (az ultrák törzshelye), hanem az egész stadionban zenget a ,,sláger".

Belgrádban pénteken este már azért előállítottak embereket, mert éppen az Otpor (Ellenállás) pólóját viselték. A ,,karton" megnyitása és rövid agymosás után távozhatott a szerencsétlen delikvens a kerületi rendőrőrsről. A Rock'n'Roll a választásokért - Predji crtu (kb. annyit jelent: Gyere ki a hóra!) koncertsorozaton négy fiatalkorút állított elő a rendőrség, mert az ifjak ,,Itt az idő" feliratú Otpor-pólókat dobáltak a publikumba. A bilincsbe vert kiskorúakat egy félórás beszélgetés után szabadon engedték.

Koszovóban senki sem tartja be a játékszabályokat

Az egy éve nemzetközi ellenőrzés alatt álló Koszovóban még nem múlt el úgy hét, hogy valaki meg ne sebesüljön vagy éppen az életét ne veszítse. A nemzetközi politikai elit szerint jó úton haladnak a közös szerb-albán béke megteremtése felé. Ennek ellenére - akárhogy is szépítik a tényeket - az erőszak tovább tombol Koszovóban.

Péntek este kilenc szerb kisgyermeket ért bombatámadás egy Obility melletti falu kosárlabdapályáján. A dolog érdekessége, hogy a brit KFOR-parancsnokság által őrzött területen, a támadás színhelyétől mindössze 20 méterre volt egy ellenőrzőpont. A támadás után száz feldühödött szerb tüntetett a helyi KFOR és UNMIK előtt, követelve a mielőbbi felelősségre vonást.

A Trepcsa melletti bányászkomplexumban, amelyet a hét elején zártak be Észak-Koszovóban, most sem csitulnak a kedélyek. A legalább 10-15 kilométer hosszú ipartelepen az ólomkoncentráció a megengedett mérték kétszázszorosát mutatta, és ezért került bezárásra a gyár. A gyárakat teljesen felújítják - jelentette ki Bernard Kouchner, és eleinte 2000 ember dolgozik majd ott. A szerbek egyelőre ellenzik a tervet, mivel albánokkal kell majd együtt dolgozniuk.

Montenegró egyre megosztottabbá válik

Milo Djukánovity montenegrói elnök
Bojkottálják a választásokat
Montenegróban a választások és a szezon végének közeledtével egyre jobban érezni a bizonytalanságot. Az amúgy Szerbiánál jóval stabilabb tagköztársaságban ugyanis bojkottálják a választásokat. Milo Djukánovity ugyan kijelentette, hogy aki akar, az szavazhat, de az előkészületek itt még el sem kezdődtek. A sydney-i olimpia után kiválni óhajtó montenegrói csapat bejelentése sem okozott osztatlan sikert a tagköztársaságban.

Tovább borzolta a kedélyeket a jugoszláv kormány új rendelete, mely szerint a Bosznia és Hercegovina között határátlépésnél személyautók esetében 150 (német) márkás biztosítási díjat kell kötni. A drákói szigor csak válasz volt a boszniai és hercegovinai rendeletre, ami szerint a jugoszláv rendszámú autókra kell biztosítási díjat fizetni (3 napra 25 DM, 5 napra 45 DM). A boszniai határszervek azért vezették ezt be, mert január elsejétől a Nemzetközi Biztosító Szervezet ideiglenesen kizárta Jugoszláviát tagjai közül, így a zöldkártya nem érvényes.

És akkor még nem írtunk arról, hogy Norvégia 65.000 koszovói albánt akar visszatoloncolni hazájába. A Szerb Szocialista Párt aktivistái pedig szavazatokért cserébe olajt és lisztet ígérnek a szegényeknek. Koszovóban pedig egy újabb szerb ortodox templomot robbantottak fel Vucsitrnhez közel.  • Hírek
  • Támogatások