Mária
17 °C
29 °C

Korrupciós botrány a cseh kormányban

2005.08.29. 13:45
Többmillió koronás vesztegetési botrány robbant ki Csehországban. Egy lengyel üzletember kamerára rögzítette, ahogy részletesen ismerteti a cseh kormányfő kabinetfőnökével, mely cseh kormánypárti politikusokat kentek meg az Unipetrol olajvállalat megvásárlásakor. A lengyel ezután a kabinetfőnököt is megkente ötmillió koronával.

Korrupciógyanús ügy miatt menesztette kabinetfőnökét Jiri Paroubek cseh kormányfő. Zdenek Dolezel az Unipetrol cseh olajipari vállalat magánosítása kapcsán keveredett gyanúba. Ivan Prikryl, a miniszterelnöki hivatal vezetője szerint Dolezel ellen büntetőfeljelentést tettek.

Az Unipetrolt a lengyel PKN Orlen vette meg tizenhárom milliárd koronáért (mintegy százmilliárd forintért). A lengyel sajtó értesülései szerint lengyel és cseh politikusok is kenőpénzeket kaptak az ügyletben. Dolezelt eredetileg Paroubek bízta meg az ügy felderítésével.

A kabinetfőnök találkozott is Jacek Spira lengyel lobbistával, aki a beszélgetésen több cseh szociáldemokrata politikust is megnevezett, akik kenőpénzt kaptak, illetve nőkkel létesíthettek szexuális kapcsolatot. Spira aztán Dolezeltől is kért egy szívességet ötmillió korona fejében. A lengyel lobbista a beszélgetést videóra rögzítette.

Paroubek szociáldemokrata miniszterelnök szerint a vádak alaptalanok és képtelenek. "Dolezel nagy hibát követett el, hogy abban a pillanatban, amikor ezek a képtelenségek elhangzottak, nem állt fel és nem hagyta ott a tárgyalást" - jelentette ki.

Stanislav Gross exkormányfő, a Cseh Szociáldemokrata Párt mai elnöke, akinek neve állítólag szintén elhangzott a titokban rögzített beszélgetésen, visszautasította a vádakat. Bejelentette, hogy kivárja a vizsgálatok végét, s csak aztán lép. Dolezel ugyanis a szociáldemokrata párt elnökségének is tagja.

A volt kabinetfőnök ártatlanságát hangoztatja. Prágai lapértesülések szerint az Unipetrol magánosítása körüli gyanús körülményeket már a krakkói ügyészség is vizsgálja. A cseh média azt sem zárja ki, hogy az egész, egyre botrányosabb ügy része a lengyel választási kampánynak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a rejtett kamerával készített felvétel hogyan jutott a cseh kormányhivatal kezébe.