Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korrupciós botrány a cseh kormányban

2005.08.29. 13:45
Többmillió koronás vesztegetési botrány robbant ki Csehországban. Egy lengyel üzletember kamerára rögzítette, ahogy részletesen ismerteti a cseh kormányfő kabinetfőnökével, mely cseh kormánypárti politikusokat kentek meg az Unipetrol olajvállalat megvásárlásakor. A lengyel ezután a kabinetfőnököt is megkente ötmillió koronával.

Korrupciógyanús ügy miatt menesztette kabinetfőnökét Jiri Paroubek cseh kormányfő. Zdenek Dolezel az Unipetrol cseh olajipari vállalat magánosítása kapcsán keveredett gyanúba. Ivan Prikryl, a miniszterelnöki hivatal vezetője szerint Dolezel ellen büntetőfeljelentést tettek.

Az Unipetrolt a lengyel PKN Orlen vette meg tizenhárom milliárd koronáért (mintegy százmilliárd forintért). A lengyel sajtó értesülései szerint lengyel és cseh politikusok is kenőpénzeket kaptak az ügyletben. Dolezelt eredetileg Paroubek bízta meg az ügy felderítésével.

A kabinetfőnök találkozott is Jacek Spira lengyel lobbistával, aki a beszélgetésen több cseh szociáldemokrata politikust is megnevezett, akik kenőpénzt kaptak, illetve nőkkel létesíthettek szexuális kapcsolatot. Spira aztán Dolezeltől is kért egy szívességet ötmillió korona fejében. A lengyel lobbista a beszélgetést videóra rögzítette.

Paroubek szociáldemokrata miniszterelnök szerint a vádak alaptalanok és képtelenek. "Dolezel nagy hibát követett el, hogy abban a pillanatban, amikor ezek a képtelenségek elhangzottak, nem állt fel és nem hagyta ott a tárgyalást" - jelentette ki.

Stanislav Gross exkormányfő, a Cseh Szociáldemokrata Párt mai elnöke, akinek neve állítólag szintén elhangzott a titokban rögzített beszélgetésen, visszautasította a vádakat. Bejelentette, hogy kivárja a vizsgálatok végét, s csak aztán lép. Dolezel ugyanis a szociáldemokrata párt elnökségének is tagja.

A volt kabinetfőnök ártatlanságát hangoztatja. Prágai lapértesülések szerint az Unipetrol magánosítása körüli gyanús körülményeket már a krakkói ügyészség is vizsgálja. A cseh média azt sem zárja ki, hogy az egész, egyre botrányosabb ügy része a lengyel választási kampánynak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a rejtett kamerával készített felvétel hogyan jutott a cseh kormányhivatal kezébe.