Auguszta
-3 °C
2 °C

Apróhirdetés miatt rúgtak ki három kínai újságírót

2007.06.07. 13:04
Elbocsátották a Csengtu Vanpao (Chengdu Wanbao) három szerkesztőjét, mert hétfőn megjelent a kínai lapban egy olyan apróhirdetés, amely közvetve elítélte az 1989-es pekingi demokratikus mozgalom vérbe fojtását.

A fizetett apróhirdetés feladója azoknak az anyáknak a fájdalmáról emlékezett meg, akiknek gyermekeit megölték a katonák 1989. június 4-én a Tienanmen téri tüntetés szétverésekor.

"Tiszteletem azoknak az erős lelkű anyáknak, akiknek gyermekei június 4-e áldozataivá váltak" - állt a csengtui lap hétfői számának 14. oldalán, az apróhirdetések között.

Kínában szigorúan tilos az 1989. június 4-i vérontás nyilvános emlegetése. A hivatalos értékítélet szerint az 1989-es "pekingi tavasz" eseményei "ellenforradalmi zavargások" voltak.

A hirdetést egy fiatal női alkalmazott vette fel, aki nemrégiben került ki az iskolapadból, és nem tudta, mire utal a szövegben a június 4-i dátum, közölte a South China Morning Post című, angol nyelvű hongkongi lap.

Később valami gyanú mégis ébredhetett az újság alkalmazottjában, mert felhívta telefonon a hirdetés feladóját, és magyarázatot kért. Az illető azonban "megnyugtatta, hogy egy június 4-én történt bányaszerencsétlenség áldozataira célzott" - írta a kínai ügyekben igen jól tájékozott hongkongi lap.

A lap főszerkesztőjének helyettese és két beosztott szerkesztő vált "a baklövés" áldozatává - közölte csütörtökön egy jól értesült forrás. Arról nem érkezett jelentés, mi történt a hirdetés feladójával. Az említett forrás szerint két másik csengtui lapnál is próbálkozott a szóban forgó személy a hirdetés elhelyezésével, de azoknál elutasításra talált.