Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Klórgázzal robbantott az öngyilkos merénylő

2007.04.06. 15:40
Egy öngyilkos merénylő el-Anbár tartomány központjában a rendőrségnek hajtott kocsijával, a detonációban huszonheten életüket vesztették, sokan pedig megsérültek.

Legkevesebb 27-en életüket vesztették, miután egy öngyilkos merénylő a kocsijába rejtett, klórgázt kibocsátó robbanószerkezettel a rendőrség épületének hajtott pénteken az iraki Ramádiban, el-Anbár tartomány központjában. A halálos áldozatok között van két rendőr is, és több tucatnyian megsérültek.

A szunita lázadás gócpontja

El-Anbár tartomány a szunnita lázadás gócpontja, de az utóbbi időben több helyi törzs állampolgári hűségéről tett tanúbizonyságot, amikor harcosai csatlakoztak a rendőrséghez és az iraki hadsereghez, hogy kiűzzék az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet az országból.

A támadás egy nappal azután történt, hogy az egyik jelentős lázadó csoport, az Iraki Iszlám Hadsereg közzétett az interneten egy meglehetősen kritikus nyilatkozatot a szélsőségesek fedőszervezeteként ismert Iraki Iszlám Köztársaságról. Korábban ez utóbbi azzal vádolta az Iraki Iszlám Hadsereget, hogy "aláássa az Iraki Iszlám Köztársaság tevékenységét, és ezzel árt a dzsihád (szent háború) ügyének".

Az öngyilkos robbantások az al-Kaida iraki csoportjának jellegzetes módszerei közé tartoznak. Az utóbbi időben kilenc klórgázos merényletet hajtott végre a csoport el-Anbár tartomány nyugati részén, és ezek célpontjai rendőrök voltak.

Egy amerikai katona is meghalt

Egy amerikai katona életét vesztette, két másik megsebesült csütörtökön a Bagdadból északra fekvő Dijála tartományban, miután pokolgép robbant a járművük közelében. Ezzel 3262-re emelkedett az Irakban elesett katonák száma a megszállás kezdete óta.

Legkevesebb 81 holttestet talált a rendőrség az utóbbi 24 órában Bagdadban. A "Tartsd be a törvényt" hadműveletnek köszönhetően, amelynek célja a síiták és szunniták közötti öldöklés megfékezése volt, immár két hónapja csökkenőben volt a felfedezett holttestek száma, de az elmúlt napokban megint emelkedni kezdett.