Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenkét év a Budapesten robbantó német terroristának

2004.09.28. 11:02
Az ügyész kérésének helyt adva egy spanyolországi robbantásért kiszabott ítélettel összevonva tizenkét évre börtönzik be az 1991-es Ferihegyi úti robbantás elkövetőjét. Andrea Klump, a Vörös Hadsereg Frakció terroristája és társai Oroszországból kivándorló zsidók buszát akarták felrobbantani. A bomba a tervezettnél korábban robbant, a támadásban két rendőr súlyos, négy kivándorló könnyebb sérüléseket szenvedett.
Tizenkét év börtönbüntetéssel sújtották Andrea Martina Klump német terroristát, aki a vádak szerint robbantásban és harminchárom rendbeli gyilkossági kísérletben segédkezett 1991-ben Budapesten, jelentette az MTI. A terroristanő és társai 1991. december 23-án próbáltak meg felrobbantani egy Oroszországból Izraelbe kivándorló zsidókat szállító buszt.

Hajszál az ágyon

Andrea Martina Klump
A robbanószerkezet valamivel a busz érkezése előtt felrobbant, így a támadásban két rendőr súlyos, a busz négy utasa könnyebb sérüléseket szenvedett.

A helyszínelőknek sikerült megállapítaniuk a merénylők által használt Volkswagen Golf rendszámtöredékét, s az alapján kiderítették, hogy hol béreltek lakást az elkövetők. A nyomozók ezek után a megadott címen átvizsgálták a már kiürített lakást, s ott az egyik fejpárnáról sikerült egy hajszálat begyűjteniük. Később pedig DNS-vizsgálatok alapján sikerült azonosítani a merénylők egyikét.

A bíróság helyben hagyta az ügyben eljáró ügyész kérését, aki nyolc év börtönbüntetést kért Klumpra, de javasolta, hogy azt vonják össze egy spanyolországi robbantásért 2001-ben kiszabott börtönbüntetéssel. A bíróság ítélete értelmében a terrorista így tizenkét évig marad börtönben.

Tűzharc az elfogáskor

Klumpot és a szintén a Vörös Hadsereg Frakcióhoz tartozó társát, Horst Ludwig Meyert 1999-ben, Bécsben kapták el az osztrák rendőrök. Az akció során tűzharc tört ki, melyben Meyer életét vesztette.