Tizenkét év a Budapesten robbantó német terroristának

2004.09.28. 11:02
Az ügyész kérésének helyt adva egy spanyolországi robbantásért kiszabott ítélettel összevonva tizenkét évre börtönzik be az 1991-es Ferihegyi úti robbantás elkövetőjét. Andrea Klump, a Vörös Hadsereg Frakció terroristája és társai Oroszországból kivándorló zsidók buszát akarták felrobbantani. A bomba a tervezettnél korábban robbant, a támadásban két rendőr súlyos, négy kivándorló könnyebb sérüléseket szenvedett.
Tizenkét év börtönbüntetéssel sújtották Andrea Martina Klump német terroristát, aki a vádak szerint robbantásban és harminchárom rendbeli gyilkossági kísérletben segédkezett 1991-ben Budapesten, jelentette az MTI. A terroristanő és társai 1991. december 23-án próbáltak meg felrobbantani egy Oroszországból Izraelbe kivándorló zsidókat szállító buszt.

Hajszál az ágyon

Andrea Martina Klump
A robbanószerkezet valamivel a busz érkezése előtt felrobbant, így a támadásban két rendőr súlyos, a busz négy utasa könnyebb sérüléseket szenvedett.

A helyszínelőknek sikerült megállapítaniuk a merénylők által használt Volkswagen Golf rendszámtöredékét, s az alapján kiderítették, hogy hol béreltek lakást az elkövetők. A nyomozók ezek után a megadott címen átvizsgálták a már kiürített lakást, s ott az egyik fejpárnáról sikerült egy hajszálat begyűjteniük. Később pedig DNS-vizsgálatok alapján sikerült azonosítani a merénylők egyikét.

A bíróság helyben hagyta az ügyben eljáró ügyész kérését, aki nyolc év börtönbüntetést kért Klumpra, de javasolta, hogy azt vonják össze egy spanyolországi robbantásért 2001-ben kiszabott börtönbüntetéssel. A bíróság ítélete értelmében a terrorista így tizenkét évig marad börtönben.

Tűzharc az elfogáskor

Klumpot és a szintén a Vörös Hadsereg Frakcióhoz tartozó társát, Horst Ludwig Meyert 1999-ben, Bécsben kapták el az osztrák rendőrök. Az akció során tűzharc tört ki, melyben Meyer életét vesztette.  • Tippek
  • Bankszámla