Szilárda
0 °C
6 °C

Lekannibálozta az afrikaiakat Putyin

2005.06.15. 00:57
Kellemetlen helyzetbe hozta Tony Blairt Vlagyimir Putyin. A brit kormányfő az afrikai államok adóságáról és az emberi jogok oroszországi helyzetéről tárgyalt az orosz államfővel. Közös sajtótájékoztatójukon Putyin lekannibálozta az afrikaiakat.

Kannibálnak nevezte az afrikaiakat Vlagyimir Putyin, írja a Sun. Az orosz elnök Tony Blairrel folytatott megbeszélései után fakadt ki. A G8 soros elnökeként az afrikai nemzetek adóságának elengedéséről tárgyaló Blair a megbeszélésen felvetette az emberi jogok oroszországi helyzetét is. Putyin fejében a két információ összekeveredhetett.

"Mi mind tudjuk, hogy az afrikai országok lakói felfalták ellenfeleiket. Nálunk ez a hagyomány, vagy folyamat, vagy kultúra nem létezett, így nem érzem jogosnak az összehasonlítást Oroszország és Afrika között" - jelentette ki a tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón.

A londoni Sun beszámolója szerint Putyin kifakadása után Blair megszégyenülten vonaglott. "Milyen eszetlen nyilatkozat. [Putyin] a legjobb esetben is érzéketlen, de az is lehet, hogy egyszerűen rasszista" - nyilatkozta a Sunnak Trevor Phillips, a Faji Egyenlőségi Bizottság igazgatója.

Putyin kijelentése nagy felháborodást okozhat Afrikában. Ez különösen kellemetlen, mivel Blair után éppen ő lesz a világ leggazdagabb országait tömörítő G8 soros elnöke. Ebben a funkciójában gyakran kell majd a szerinte emberevőutód afrikai állam- és kormányfőkkel tárgyalnia.