Jusztin
13 °C
30 °C

Lőporos hordót robbantana az USA a Balkánon?

2008.03.20. 16:25
Éles reakciót váltott ki szerbiai és koszovói szerb vezetőkből George Bush amerikai elnöknek az a döntése, hogy az Egyesült Államok fegyvereket szállíthat és egyéb katonai segítséget nyújthat Koszovónak. Az erről szóló utasítást már megkapta az amerikai külügyminisztérium.

Nebojsa Jovic, a Kosovska Mitrovica-i Szerb Nemzeti Tanács (nemzeti kisebbségi önkormányzat) vezetője csütörtökön az ENSZ-t és Oroszországot kérte, hogy akadályozza meg a Koszovóba irányuló amerikai fegyverszállítást, amiről George W. Bush már döntést is hozott. A szerb vezető "bűnös szándékból fakadó, és rendkívül veszélyes" lépésről nyilatkozott, amely szerinte arra irányul, hogy lőporos hordó robbanjon a régóta halmozódó feszültségekkel teli Balkánon.

"Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és Oroszországnak sürgősen cselekednie kell: összehívni az ENSZ BT ülését, hogy elítélje az amerikai lépést. Amennyiben ez nem történik meg, Ban Ki Mun kötelezze Joachim Rückert, a koszovói ENSZ-adminisztráció vezetőjét arra, hogy rendelje el a koszovói határok szigorú védelmét, nehogy egyetlen újabb fegyver is Koszovóba kerüljön" - követelte Nebojsa Jovic.

A szerb vezető szerint amennyiben az albánok uralta Koszovó fegyvereket kap, "megnyílnak a kapuk Szerbia előtt, hogy egyedül, vagy Oroszországgal együtt fegyverekkel lássa el a koszovói szerb népet".

Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök ugyancsak határozottan elítélte, és mélységesen elhibázottnak nevezte Bush elnök döntését a Vecernje Novosti című belgrádi lapnak adott interjújában. "Koszovóban máris túl sok fegyver van, s ahelyett, hogy az albánoknak még több fegyvert juttat, Amerika jobban tenné, ha tiszteletben tartaná a nemzetközi jogot és az ENSZ-határozatait" - mondta a kormányfő.

Washingtonnak tudnia kell, hogy "a szerb nép elkeseredéssel fogadja, s örökre megjegyzi azt az erőszakot, amelyet az Egyesült Államok tesz Szerbián. Szerbia szabad és büszke ország, a szerb nép büszke és szabadságához ragaszkodó, s amíg így lesz, márpedig így kell lennie, Koszovó Szerbia része" - fogalmazott indulatosan Vojislav Kostunica.