Bernadett
0 °C
4 °C

CIA ügynök robbanthatta fel a kubai utasszállítót

2005.05.11. 15:08
A CIA egyik ügynökének is köze lehet a Cubana légitársaság repülőjének 1976-os felrobbantásához. A hetvenhárom ember halálát követelő merénylet miatt letartóztatott, de még az ítélet előtt megszökött Posada állítólag az Egyesült Államokban bujkál, Washingtontól kér védelmet.

Egy CIA ügynöknek is része lehetett a Cubana légitársaság járatának 1976-os felrobbantáshoz, derült ki a titkosítás alól nemrégiben feloldott amerikai kormányzati dokumentumokból. A George Washington Egyetem Nemzetbiztonsági Archívumából kikerült papírok szerint a hetvenhárom áldozatot követelő merénylet szervezésében részt vett Luis Posada Carrilles, aki 1960-76 között szerepelt a CIA fizetési listáján.

A kubai születésű venezuelai férfi ismert Castro-ellenes személyiség volt, a dokumentumok alapján ügynökként és besúgóként is segítette a CIA-t. A nyilvánosságra került papírok szerint 1976-ban az FBI egyik informátora "csaknem beismerte", hogy Posada volt a Cubana-gép elleni merénylet egyik kitervelője.

Hiába tudott azonban az FBI Posada érintettségéről, a dokumentum szerint bármilyen az ügynök elleni akció az FBI informátorának lebukásával járhatott volna, így nem tettek lépéseket.

A BBC értesülései szerint Posada, aki a feltételezések szerint Miami környékén bujkál, tagadja érintettségét. A CIA-hoz kötődő kapcsolatát azonban közvetve elismerte, legalábbis jogi képviselője ügyfele az amerikai kormány számára végzett szolgálataira hivatkozva próbál amerikai védelmet szerezni Posadának.

Posadát 1976-ban, a támadás után elfogták Venezuelában, de még az ítélethozatal előtt megszökött börtönéből. Pár évvel később Oliver North alezredes oldalán bukkant fel. North az Irán-Kontra botrány egyik főszereplőjeként a közép-amerikai antikommunista félkatonai szervezetek felfegyverzésén dolgozott.

Posada azzal kérkedett, hogy ő követett el több bombatámadást a kilencvenes években havannai turisztikai célpontok ellen. t évvel ezelőtt Panamában fogták el, mert a gyanú szerint merényletet szervezett az országba látogató Fidel Castro ellen. Végül csak egy kisebb bűncselekmény miatt tudták elítélni, de a büntetést végül elnöki kegyelemmel megúszta. Kuba válaszul a kegyelemre megszakította diplomáciai kapcsolatait Panamával.

Amennyiben Posada tényleg az Egyesült Államokban bujkál, Washington nehéz helyzetbe kerülhet, írja a BBC. Kuba máris terroristák bujtatásával vádolja Busht, Venezuela pedig kiadatási kérelmet tervez benyújtani Washingtonnak. Bush így vagy a hagyományosan a republikánusokat támogató kubai Castro-ellenes republikánusokkal kényszerül szakításra, vagy fel kell adnia a 2001. szeptember 11-i terrortámadások óta követett terroristaellenes doktrínáját.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft