Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A dolláron áll bosszút Castro

2004.10.26. 09:55
Válaszul az amerikai kereskedelmi szankciókra betiltotta a dollár kereskedelmi felhasználását Kubában Fidel Castro. A diktátor szerint "a birodalom" bonyodalmakat próbál okozni.
Megtiltotta a dollár kereskedelmi használatát a kubai vezetés, írja a BBC. Az amerikai gazdasági szankciók szigorítására adott válaszként a kommunista diktatúra november 8-tól kezdődően nem fogadja el törvényes fizetőeszközként az amerikai valutát. A Kubába látogató külföldieknek kötelezően, tíz százalékos jutalék megfizetésével kell beváltaniuk dollárjaikat.

A birodalom odavág

A döntést személyesen Fidel Castro jelentette be a kubai állami televízióban, jelentette a BBC. A diktátor még lábadozik múlt heti hasra esése után. Az idős zsarnok könyökét és térdét is meg kellett operálni, miután egy szerdai nagygyűlésen elnézett egy lépcsőfokot.

"A birodalom határozottan bonyolítani próbálja helyzetünket", mondta a dollár betiltásának indokaként Castro. Az amerikai vezetés májusban jelentette be Kubával szembeni embargójának szigorítását.

Ellátási gondok

A dollár 1993-tól számított törvényes fizetőeszköznek. A Szovjetunió összeomlását követő gazdasági válságot a kubai vezetés a turizmus felfuttatásával próbálta kezelni. A dolláros boltok hamarosan a kubai alapellátás legfontosabb intézményei lettek, mivel gyakorlatilag csak ezekben lehetett hozzájutni az alapvető árucikkekhez.

A dolláros boltok enyhítették a rendszer valutaéhségét is.