Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Szíria felé kacsintgat a Hezbollah

2008.05.13. 16:22
A libanoni hadsereg az egy hete kirobbant harcokban megőrizte semlegességét, kedden azonban változtatott stratégiáján, és bejelentette, erőszakot is hajlandó bevetni a harcok leállítására. A Hezbollah a Chouf-hegység több településén átvette a hatalmat, így stratégiai kapcsolatot teremtett a Bekaa-völggyel, illetve fontos utakat tud ellenőrizni. Szerdán Bush a Közel-Keletre érkezik, az Arab Liga pedig mediálni kezd Libanonban.

A libanoni hadsereg kedden bejelentette, hogy készen áll az erőszak alkalmazására, hogy leszerelje a fegyvereseket és visszaállítsa a rendet az országban, írja a BBC. A hadsereg azután döntött ereje bevetése mellett, hogy egy héttel ezelőtt harcok törtek ki a Nyugat támogatását élvező kormánykoalíció és a szélsőséges síita Hezbollah vezette ellenzék fegyveresei között, az összecsapásokban legkevesebb 60 ember vesztette életét.

A hadsereg csapatokat vezényelt Bejrút mellett Tripoliba és a fővárostól délkeletre fekvő Chouf-hegységbe. A helyszíni tudósítók szerint Bejrút utcáin továbbra is számos barikád korlátozza a közlekedést, így a nemzetközi repülőtér még mindig zárva tart.

A konfliktus azután kezdődött, hogy a kormány törvénytelennek minősítette a Hezbollah katonai távközlési rendszerét, illetve eltávolította posztjáról Bejrút nemzetközi repülőterének Hezbollah-szimpatizáns biztonsági főnökét. A szervezet vezetője, Hasszán Naszrallah hadüzenetnek minősítette a kormány döntéseit.

Gerillaharchoz erősít a Hezbollah

Az Irán és Szíria támogatásával működő Hezbollah fegyveresei pénteken átvették a hatalmat Bejrút nyugati, muzulmánok lakta kerületeiben, miután több órás tűzharcot vívtak a kormány fegyvereseivel. Elfoglalták a kormánypárti televíziókat és rádiókat. A harcok hétvégén átterjedtek Tripolira is, a Hezbollah továbbá átvette a hatalmat több, stratégiailag fontos faluban is Bejrúttól délkeletre.

A Guardian elemzője szerint a Hezbollah ezeket a falvakat az Izrael elleni harcokhoz használná. „A Hezbollah nagyon hamar kiterjeszti hatalmát, az ország egyetlen stratégiailag fontos területét sem hagyják, hogy az úgynevezett ellenségük kezében maradjon” – vélekedett Ahmad Muszali professzor, a bejrúti Amerikai Egyetem iszlámista csoportokkal foglalkozó szakértője.

A vasárnap éjjel kirobbant harcokban a szélsőséges szervezet fegyveresei elfoglalták a Chouf-hegységben található Nihát, ami rendkívül hasznos kapcsolódási pont Szíria Bekaa-völgyben található állásaihoz, mitöbb olyan stratégiai fontosságú utakat is tudnak innen ellenőrizni, amelyek a Hezbollah dél-bejrúti központjaihoz vezetnek.

A hadsereg bekeményít

„A hadsereg egységei a törvény értelmében megakadályoznak minden - egyének vagy csoportok által elkövetett - erőszakot, még ha ehhez fegyvert is kell használniuk” – olvasható a hadsereg hétfői közleményében.

George Bush szintén hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok kész katonai segítséget nyújtani a hadseregnek, hogy lefegyverezzék a Hezbollahot, és Iránt okolta a konfliktus kialakulása miatt. Az amerikai elnök szerint a szélsőséges szervezet saját hívei érdeke ellenében cselekszik, és destabilizálja Libanont. George Bush szerdán érkezik a Közel-Keletre, ahol az izraeli-palesztin béke mellett a libanoni helyzetről is folytat tárgyalásokat.

Szintén szerdán az Arab Liga delegációt küld Libanonba, hogy megpróbáljanak mediálni a felek között.

Libanon teljes összeomlásának záloga továbbra is a hadsereg, elemzők szerint csak semlegességével biztosítható az újabb polgárháború megelőzése. Legutóbb 1975 és 1990 között dúlt polgárháború Libanonban, azóta a felekezetek között most törtek ki a legsúlyosabb összecsapások.

Az utóbbi 16 hónapban politikai patthelyzet alakult ki a kormánykoalíció és az ellenzék között a kormány összeállítása miatt, a 2006-ban kitört libanoni konfliktus után ugyanis az ellenzék visszahívta minisztereit a kormányból, a Hezbollah és szövetségesei azóta nemzeti egységkormány megalakítását követelik. Közben tavaly november óta elnöke sincs az országnak, az új elnök személyéről a parlament nem tud megegyezni, a 19. próbálkozás az elnök megválasztására hétfőn lett volna, ezt azonban a jelenlegi helyzet miatt elhalasztották.