Klaudia
-3 °C
3 °C

Lézerfegyver két év múlva

2006.03.27. 11:10
Az év végén már a levegőben kísérletezhetnek a katonai lézerekkel. A két éve a megszűnés szélére került programot idén félmilliárd dollárral támasztották fel, nem is eredménytelenül. 2008-ban akár rendszerbe is állíthatják a lézerágyút.

2008-ra akár hadrendbe is állíthatják az első légiszállítású lézerfegyvereket (ABL) az amerikai légierőnél, írja a Space.com. Pedig a program jövője 2004-ben még elég ingatagnak tűnt, a Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) akkori igazgatója, az azóta visszavonult Ronald Kadish tábornok a földi tesztek sikerétől tette függővé a költséges kísérletek folytatását.

Az ABL azonban jól vizsgázott, és 2006-ban már a levegőben folytathatják a kísérleteket, írja a Space.com. A fegyverrendszert átalakított Boeing-747-es repülőkre építenék be.

A tervek szerint a Jumbók fedélzetén elhelyezett fegyverrel a harctéri rakétafegyverek (TBM - Thatre ballistic Missiles) ellen védekeznének, ilyenek voltak az iraki Scudok, illetve ilyenek az irániak Scud alapú Sahab rakétái is. Az elképzelések szerint a 747-esek nyolcas alakú pályán keringenének a hadszíntér felett, és ha érzékelik a rakétaindítást, akkor előbb két szilárdtestlézerrel bemérnék a rakéta röppályáját és a légköri körülményeket, majd egy erős kémiai lézerrel - a tesztek során az oxigén-jód gázból fejlesztett lézert (COIL) használtak, ami akár megawattnyi energiát tud fejleszteni - szétrobbantják a még felszálló pályán lévő rakétát.

A lézert elméletileg interkontinentális rakéták (ICBM) ellen is bevethetnék, de az előzetes adatok alapján csak a kishatótávolságú rakéták ellen lehet hatékonyan használni, a már leszálló ágban lévő, szilárd hajtóanyagú rakéták felrobbantására kevésbé alkalmas.

A Space.com értesülései szerint 2006 augusztusában kezdődhet a rakéták bemérését szolgáló szilárdtestlézerek tesztelése a levegőben, amit az év végén teljes, a COIL-t is bevető teszt követhet. A program felelősei pontos menetrendet írtak elő, hogy a kísérleteket felügyelő kongresszusi bizottság nyomon követhesse a csak idén félmilliárd dolláros költségvetést felemésztő projektet, de a vezetők már nem ejtenek szót a kísérletek felfüggesztéséről. Sőt, az MDA már a jövő évi költségvetést is benyújtotta a kormányzathoz, így 2008-ra minden bizonnyal már bevethető lesz az első lézerfegyver.