Géza
-12 °C
-4 °C

Csődöt mondott az amerikai rakétavédelmi rendszer

2004.12.15. 10:31
"Ismeretlen anomália" miatt kudarcot vallott az amerikaiak többmilliárd dolláros rakétavédelmi programjának első valódi tesztje. A Pentagon szakembereinek csak a támadó álatomrakétát sikerült kilőniük, az elhárítórakéta egyszerűen lefulladt.

Kudarcot vallott az amerikai rakétavédelmi rendszer az első éles teszt során. A két éve indult, többmilliárd dolláros rendszer első próbáját szerdán hajnalban hajtották végre, ám a támadó rakétát elhárító rakéta a kilövés elött "ismeretlen anomália miatt" lefulladt, jelentette a Reuters.

Félsiker

A hírügynökség beszámolója szerint a Kodiak szigetről indított, álatomtöltettel felszerelt támadórakéta indítása jól sikerült.

A rakétavédelmi pajzs kiépítését két éve, a terrorista és a nukleáris fenyegetésre hivatkozva kezdte el Bush kormánya. A többmilliárdos program Ronald Reagan 1983-ban kidolgozott csillagháborús tervének költségcsökkentett változata.

A program beindításakor Bush 2004 végére jósolta a program üzembe helyezését, ez a most kudarcot vallott kísérlettel bizonyosan eltolódik. Richard Lehner, a Pentagon Rakétavédelmi Ügynökségének szóvivője szerint ugyan a kísérlet nem állt szoros összefüggésben a program működésbe helyezésével, eredményeit azonban "mindenképpen figyelembe kell venni", írja a Reuters.

Súlyos kudarc

Philip Coyle, a reagani csillagháborús program egyik főkoordinátora ennél kritikusabb volt. A kudarc "súlyosan visszaveti a programot, melyben az elmúlt két évben meg sem kísérelték a valós tesztet", nyilatkozta a Reutersnek.

A rakétavédelmi rendszernek elsősorban egy esetleges észak-koreai atomcsapást kellene kivédenie. A sztálinista diktatúra az egyetlen olyan atomhatalom, mely nem írta alá a nemzetközi atomfegyver-megállapodásokat és az Egyesült Államokat is elérő rakétával rendelkezik.