Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Problémák az amerikai rakétavédelmi rendszerrel?

2004.08.05. 11:35
Valószínűleg 2004. végén működésbe lép az a rakétavédelmi rendszer, amely az Államokra kilőtt nagy-hatótávolságú rakéták elhárítására szolgál majd. A fejlesztési program három éve folyik, amihez Bushnak fel kellett mondania egy még a Szovjetunióval kötött szerződést. A kétkedők szerint nem a megfelelő védelmi taktikát választotta a kormány.
Ez év végéig tervezi a Pentagon annak a rakétavédelmi rendszernek a felállítását, ami az Egyesült Államokra kilőtt nagy-hatótávolságú tömegpusztító rakéták befogására szolgál majd, írja a Voice of America. Bush elnök három évvel ezelőtti hivatalba lépése előtt indíttatta el az egyébként sokat vitatott és igen költséges programot, ami a nukleáris töltetű robbanófejekkel ellátott nagy-hatótávolságú rakéták elleni védőpajzs kifejlesztését célozza. Bush a nukleáris fegyverek fejlesztésén dolgozó országok jelentette fenyegetéssel indokolja a rendszer felállításának szükségességét.

Észak Korea a mumus

Az elkövetkező években sok Amerikával ellenséges ország lesz képes nagy-hatótávolságú fegyverek bevetésére, állítja a Pentagon. Hat évvel ezelőtt Észak Korea hatalmas megdöbbenést keltett, amikor tesztelte közép-hatótávolságú rakétáját - a rakéta átrepült Japán felett is. Az Egyesült Államok levonta a következtetést, hogy Észak Korea "jó" úton halad affelé, hogy a közeljövőben olyan fegyvereket fejlesszen ki, amelyekkel Amerikát is fenyegetheti.

A rakétaelhárító rendszer kidolgozására szolgáló program egyike a Bush kormányzat legvitatottabb intézkedéseinek. A fejlesztés érdekében a republikánus kormány 2002-ben felmondta a még a Szovjetunióval 1972-ben kötött rakétavédelmi rendszerek telepítését korlátozó szerződést, ami demokrata politikusok szerint arra ösztökélheti Amerika ellenfeleit, hogy nagy-hatótávolságú fegyvereket fejlesszenek.

Kétkedő szakértők

Az eddig csak békés helyzetben tesztelt védelmi rendszer nem biztos, hogy hibátlanul működik majd háborús helyzetekben, hangsúlyozzák a kritikusok. A Pentagon által az elmúlt években végrehajtott tesztek közül nyolcból öt bizonyult sikeresnek - hol a hordozórakétákkal volt probléma, hol szimplán célt tévesztettek a rakéták.

A védelmi rendszer még nem bizonyította, hogy képes lenne egyszerre több rakétával is megbirkózni, állítja egy szakértőket tömörítő egyesület (Union of Concerned Scientists). Szerintük egy támadó rakétával még el tudna boldogulni a rendszer, de csak abban az esetben, ha a rakéta nincs felkészítve a védelmi rendszer dolgának megnehezítésére, ami nem tűnik túl valószínűnek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az Egyesült Államokat sújtó eddigi legvéresebb támadást sem rakétákkal követték el.