Ervin
14 °C
22 °C

Szoftverhiba miatt lőtték le a brit gépet?

2003.03.28. 12:25
Az amerikai központi parancsnokság vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy a Patriot rakétaelhárító-rendszer szoftverének hibája okozta azt a vasárnapi balesetet, melyben egy amerikai rakéta véletlenül lelőtt egy brit gépet. Szakértők szerint emberi mulasztás is szerepet játszhatott a szerencsétlenségben.
Vasárnap egy brit Tornado GR-4 repülőgépet lőttek ki véletlenül egy Patriot rakétával, a gépen tartózkodó két pilóta életét vesztette. Hétfőn egy F-16-os vadászgép megsemmisítette a Patriot rendszer egyik radartányérját, miután a pilóta arra lett figyelmes, hogy a kereső befogta a gépét. A Washington Post cikke szerint azokban a percekben az üteg "nagyrészt automatikusan" működött.

"Nyilvánvalóan szoftverhiba"

A nyilvánosságra hozott jelentésekben felmerült, hogy szoftverprobléma okozhatta a baleseteket. A Washington Post kedden meg nem nevezett Pentagon-tisztviselőket idézett, akik szerint a szerencsétlenség oka "nyilvánvalóan szoftverhiba" volt.

A brit légierő egy tisztje, aki névtelenül nyilatkozott a Radio Australiának, szintén a szoftvert okolta a balesetért. Szerinte a rendszer egyszerűen iraki rakétának vélte a Tornadót. Vince Brooks tábornok csütörtöki sajtótájékoztatóján egyelőre nem kívánt állást foglalni a kérdésben.

Automata, vagy nem automata?

Egy, a Patriot rendszert behatóan ismerő szakértő szerint azonban nem valószínű, hogy a szoftver hibája önmagában ilyen balesetet okozhat, ugyanis a kezelőszemélyzetnek kell befognia a célt; ők figyelik a radar által közölt információkat, és a baráti gépek megkülönböztetésére szolgáló jeleket.

A Washington Post állításával szemben a Patriotnak nincs automata üzemmódja, közölte a szakértő. "Mindig van ott egy katona, aki meghozza a döntést" - tette hozzá. A Patriot, és a hozzá tartozó radarrendszer gyártója, a Raytheon weboldala azonban az automata működést, mint a berendezés egyik fő funkcióját említi.

Emberi mulasztás

Victoria Samson, a washingtoni védelmi kutatóintézet (Center for Defense Information) munkatársa szerint valószínűleg a radarrendszer hibája és emberi mulasztás is szerepet játszott a balesetben. Samson szerint sokat fejlődött a technika az elmúlt tíz évben, de a legújabb Patriot rakéta, a PAC-3 tesztelése során voltak problémák a szoftverrel.

A szakértők abban egyetértenek, hogy a pontos adatok nélkül arról beszélni, hogy mi okozhatta a szerencsétlenséget, pusztán spekuláció. De akik emlékeznek az első öbölháború utáni vitákra a Patriot rendszerrel kapcsolatban, azt mondják, egyelőre indokolt fenntartásokkal fogadni a Patriot támogatóinak és gyártójának állításait a rendszer megbízhatóságát illetően.