Boglárka
19 °C
35 °C

Magas szintű kapcsolatokat épít Indiában Medgyessy

2003.10.30. 11:26
"Magas szintű politikai kontaktusok" előmozdítása céljából utazik öt napra Indiába Medgyessy Péter. A kormányfőt szokásaihoz híven nagy számú üzletember is elkíséri útjára. Medgyessy az indiai szilikon-völgybe is ellátogat, valamint külpolitikáról ad elő.
Ötnapos Indiai látogatásra indul november 2-án Medgyessy Péter. Mint ahogy az Index megírta, a miniszterelnököt "nagy számban" magyar üzletemberek is elkísérik az elsősorban a "magas szintű politikai kontaktusok" előmozdítását célzó látogatásra. A delegáció tagja lesz Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, valamint több tárca államtitkári és helyettes államtitkári rangú vezetője is.

A magyar miniszterelnök Újdelhiben tárgyal partnerével, Sri Attal Bihari Vadzspaji miniszterelnökkel, Abdul Kalam államfővel és Szonja Gandhival, az ellenzék vezetőjével. Medgyessy előadást tart az Indiai Külpolitikai Társaságban is.

Várhatóan aláírásra kerül a kormányközi, beruházás-védelmi, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, és a kábítószer-kereskedelem elleni megállapodás. A kormányszóvivői iroda közlése szerint előrehaladott tárgyalások folynak oktatási, kulturális és informatikai együttműködés megkötéséről is.

Medgyessy ellátogat az indiai számítástechnikai ipar központjába, Bangaloréba is, és minden helyszínen előadást tart a magyar és a helyi üzletemberek részvételével zajló találkozókon.

Az Index kormányzati forrásokból származó, hivatalosan nem megerősített információi szerint a miniszterelnök idén még Irakba is elutazik, a Hillánál állomásozó magyar csapatoknál tesz látogatást.