Újabb mozgósítást rendelt el az amerikai védelmi miniszter

2003.03.04. 09:45
Újabb több tízezer katonát irányított a Perzsa-öböl térségébe az amerikai védelmi miniszter. Így csaknem 260 ezerre növekszik az ott állomásozó amerikai haderő létszáma.
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a hét végén parancsot írt alá az 1. páncélos hadosztálynak, valamint az 1. lovashadosztálynak a Perzsa-öbölbe való telepítéséről. A parancs összesen 34 500 embert érint. Velük együtt az amerikai hadsereg létszáma a térségben közel 260 ezerre nő.

Kattintson a nagyításhoz! A minap B-2-es bombázókat vezényeltek az indiai-óceáni Diego García szigetére, és hétfőn San Diegóból elindult a Nimitz repülőgép-hordozó, a hatodik anyahajó, amelyet a Perzsa-öböl térségébe vezényeltek. Ez az első eset legalább egy évtizede, hogy egyszerre hét repülőgép-hordozó is úton van: a térségben van már a Kitty Hawk, az Abraham Lincoln és a Constellation, a Theodore Roosevelt és a Harry Truman a Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodik, de Irakhoz csapásmérő közelségben, a hetedik repülőgép-hordozó, a Carl Vinson pedig Japán partjainál cirkál.

A Nimitz mintegy 70 repülőgép befogadására képes, fedélzetén és a kísérő hajókon - két cirkálón, egy rombolón, egy fregatton és egy utánpótlás-szállító hajón - összesen 8500 tengerész szolgál. A Pentagon illetékese nem tudta pontosan megmondani, hogy a két újabb hadosztály katonái mikor érkeznek a helyszínre. Az egységek egy része eredetileg Törökországba ment volna, az ankarai parlament azonban szombaton minősített többség híján nem hagyta jóvá az amerikai katonák felvonulását az ország területén.

A 1. páncélos hadosztály, amelynek főhadiszállása a németországi Wiesbadenben van, 17 500 katonát számlál. Az egység részt vett az 1991-es öbölháborúban. M-1 Abrams harckocsikkal és Bradley páncélosokkal vannak felfegyverezve. Az 1. lovashadosztály - amely hagyományőrző neve ellenére páncélozott járműveket használ - 17 ezer katonából áll, főhadiszállása a texasi Fort Hood.

A Perzsa-öböl térségébe legutóbb a 101. légi szállítású hadosztály érkezett meg, amely Kuvaitban fejlődik fel az Irak elleni támadásra. ENSZ-források szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia talán már a jövő héten szavazásra bocsátja új határozattervezetüket, amely közvetve jóváhagyná az erő alkalmazását Irak ellen.  • Hírek
  • Hírek