Aladár, Álmos
2 °C
12 °C

Ügynökvád miatt bukott a népszerű román exminiszter

2007.03.07. 14:03
Lemond parlamenti mandátumáról a liberális politikus, Mona Musca, akiről kiderült, hogy a román kommunista titkosszolgálatokkal együttműködött. Musca korábban miniszteri posztot is betöltött, és rendkívül népszerűnek számított Romániában. Miniszterként ő minősítette törvénytelennek Koltay Gábor Trianon-filmjének vetítését.

Lemond képviselői mandátumáról Mona Musca, Románia volt művelődésügyi minisztere, akiről a bíróság is megerősítette, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal.

Az ország egyik legnépszerűbb politikusa volt

A botrány kirobbanása előtt Musca az ország egyik legnépszerűbb politikusa volt. Az 1989 előtt Temesváron tanárként dolgozó Muscáról azonban tavaly nyáron olyan iratok kerültek elő - ezek egy része ma is olvasható a hotnews.ro oldalán - amelyekből kiderült, hogy Romániában tanuló külföldi diákokról és egyetemi kollégáiról adott jelentéseket a kommunista hatalmat kiszolgáló Securitaténak.

Musca beszervezési nyilatkozata is szerepel a dokumentumok között - ekkor még Monica Octavia Nicoara néven, leánykori nevén szerepelt a tanárnő, aki egy Arad megyei általános iskolából került a temesvári egyetemre a hetvenes években.

Musca beismerte, hogy valóban írt jelentéseket diáktársairól, de azt bizonygatta, hogy ezzel senkinek nem ártott, sőt az országaikban dúló háborúskodások miatt egymással konfliktusban lévő, különböző nemzetiségű diákok is nagyobb biztonságban lehettek, ha ő a besúgói nyilatkozat értelmében szóban közölte az egyes diákokra leselkedő veszélyeket felettesének, az egyetem egyik dékán-helyettesének.

A bíróság is kimondta, hogy besúgó volt

Az elmarasztaló döntést az egykori titkosszolgálat irattárát vizsgáló bizottság (CNSAS) már tavaly kimondta, de Musca nem nyugodott bele a döntésbe, ezért az igazságszolgáltatáshoz fordult. A tárgyalás nyomán a héten meg is született a jogerős ítélet, amely szintén megerősítette, hogy Musca besúgó volt.

A politikus azonban továbbra is ártatlannak tartja magát, hiszen közölte: "nem tekinti magát legyőzöttnek", és a strasbourgi emberjogi bíróságon keresi majd tovább igazát.

Azt állította, tiszta a múltja

A politikai életből visszavonuló Muscát azonban ezután is "kísértheti" múltja. Claudiu Secasiu, a CNSAS elnöke ugyanis a Mediafax román hírügynökségnek elmondta: az általa vezetett intézményt a törvény arra kötelezi, hogy az ügyészségen feljelentést tegyen a képviselő ellen. A nyomozóknak össze kell majd hasonlítaniuk a Muscát elmarasztaló bírósági ítéletet a képviselőnő parlamenti jelölésekor leadott nyilatkozatával, amelyben azt állította magáról, hogy tiszta múltú.

Az említett hírforrás szerint Musca jogilag csak akkor kényszerült volna lemondásra, ha az ügyészség okirat-hamisítás miatt vétkesnek találja. A volt miniszter azonban hangsúlyozta: szerdai döntésével azt szeretné megelőzni, hogy tavaly a Nemzeti Liberális Pártból kiszakadt Liberális Demokrata Pártot alkotó kollégái támadásoknak legyenek kitéve miatta.

Ő rendelte el a feljelentést a Trianon-film ügyében

2005-ben, még kulturális miniszterként Mona Musca minősítette törvénytelennek minősítette Koltay Gábor Trianon című dokumentumfilmjének romániai vetítéseit. A most megbukott politikus azzal indokolta akkor döntését, hogy az említett alkotás nem szerepel a romániai filmjegyzékben.

Sőt, Mona Musca utasítására a román országos mozivállalat 2005-ben feljelentést tett az ügyben a belügyminisztériumnál, hogy vizsgálja ki, milyen körülmények között vetítették le Erdélyben a filmet.

Sok pártot járt végig Musca

A Wikipedia szerint Musca 1990-ben a Polgári Szövetség (Aliantei Civice) tagjai közé lépett be, később, amikor ez a mozgalom párttá alakult, a PAC tagja lett. 1996-ban lépett a PNL (Nemzeti Liberális Párt) soraiba de még a CDR nevű listán került be a Parlamentbe. Később már önállóan, a PNL színeiben lett törvényhozó, jelenleg pedig a liberális demokraták közé tartozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!