Judit
2 °C
7 °C

Gross-ügy: a második szakértő szintén felmentené az orvost

2000.06.30. 09:40
Az a svájci pszichiáter szakértő, aki az egykori náci orvos elmebeli képességeit vizsgálta a bécsi tartományi bíróság felkérésére, nem talált szimulációra utaló nyomokat. A tárgyalást egyelőre nincs oka a bíróságnak folytatni, és kérdéses ezen a helyzeten változtat-e még valami.
Egyelőre nem járnak hátrányos jogi következménnyel azok a tévészereplések, amelyekben Heinrich Gross a tárgyalása félbeszakítása után feltűnően élénken és értelmesen nyilatkozott. A náci orvosi múlttal és gyermekeken elkövetett gyilkosságokkal vádolt idős férfit a bíróság egy szakértői vélemény alapján cselekvőképtelennek nyilvánította. A később adásba került interjúk alapján azonban kétségek merültek fel a vádlott állítólagos rossz egészségi állapotával kapcsolatban.

A szakértők szerint beszámíthatatlan Heinrich Gross
Az a svájci igazságügyi elmeszakértő, aki Heinrich Gross-t június elején ismét megvizsgálta, 25 oldalas szakértői véleményében ugyanarra a következtetésre jutott, mint az első véleményt kiállító kollégája, Reinhard Haller pszichiáter - erősítette meg a bécsi tartományi törvényszék szóvivője. Az elmeorvos - a bázeli egyetem egyik közelebbről meg nem nevezett igazságügyi szakértője - szintén úgy ítéli meg, a 84 éves Gross aligha tudná követni az ellene folyó eljárást. "Erősen zavart motivációja" és a "spontaneitás hiánya miatt" nem tudná felfogni a védekezés számára biztosított jogát sem. Az idős férfi nem képes követni egy beszélgetést, és adekvát válaszokat adni - írja a jelentés.

A svájci pszichiáter nem talált "szimulációra utaló tendenciákat." Ezen kívül Gross viselkedésében - a vádlott a 2000. március 21-én elkezdett, majd kisvártatva elnapolt tárgyalás után egy kávéházban interjúkat adott - a szakértő nem látja a hibátlan elmebeli képességek bizonyítékát.

Az előterjesztett szakértői jelentéssel nincs semmi kézzelfogható ok a Gross elleni eljárás folytatására - jelentette ki közleményében a bécsi tartományi bíróság. Vagyis az egykori bécsi Am Spiegelgrund euthanázia-klinika orvosával szemben továbbra is jegelik a megkezdett büntetőeljárást. A korábban maga is igazságügyi szakértőként tevékeny Gross-t kilencszeres gyilkosságban való részvétellel, sérült gyerekek halálba küldésével vádolják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?