Gross-ügy: a második szakértő szintén felmentené az orvost

2000.06.30. 09:40
Az a svájci pszichiáter szakértő, aki az egykori náci orvos elmebeli képességeit vizsgálta a bécsi tartományi bíróság felkérésére, nem talált szimulációra utaló nyomokat. A tárgyalást egyelőre nincs oka a bíróságnak folytatni, és kérdéses ezen a helyzeten változtat-e még valami.
Egyelőre nem járnak hátrányos jogi következménnyel azok a tévészereplések, amelyekben Heinrich Gross a tárgyalása félbeszakítása után feltűnően élénken és értelmesen nyilatkozott. A náci orvosi múlttal és gyermekeken elkövetett gyilkosságokkal vádolt idős férfit a bíróság egy szakértői vélemény alapján cselekvőképtelennek nyilvánította. A később adásba került interjúk alapján azonban kétségek merültek fel a vádlott állítólagos rossz egészségi állapotával kapcsolatban.

A szakértők szerint beszámíthatatlan Heinrich Gross
Az a svájci igazságügyi elmeszakértő, aki Heinrich Gross-t június elején ismét megvizsgálta, 25 oldalas szakértői véleményében ugyanarra a következtetésre jutott, mint az első véleményt kiállító kollégája, Reinhard Haller pszichiáter - erősítette meg a bécsi tartományi törvényszék szóvivője. Az elmeorvos - a bázeli egyetem egyik közelebbről meg nem nevezett igazságügyi szakértője - szintén úgy ítéli meg, a 84 éves Gross aligha tudná követni az ellene folyó eljárást. "Erősen zavart motivációja" és a "spontaneitás hiánya miatt" nem tudná felfogni a védekezés számára biztosított jogát sem. Az idős férfi nem képes követni egy beszélgetést, és adekvát válaszokat adni - írja a jelentés.

A svájci pszichiáter nem talált "szimulációra utaló tendenciákat." Ezen kívül Gross viselkedésében - a vádlott a 2000. március 21-én elkezdett, majd kisvártatva elnapolt tárgyalás után egy kávéházban interjúkat adott - a szakértő nem látja a hibátlan elmebeli képességek bizonyítékát.

Az előterjesztett szakértői jelentéssel nincs semmi kézzelfogható ok a Gross elleni eljárás folytatására - jelentette ki közleményében a bécsi tartományi bíróság. Vagyis az egykori bécsi Am Spiegelgrund euthanázia-klinika orvosával szemben továbbra is jegelik a megkezdett büntetőeljárást. A korábban maga is igazságügyi szakértőként tevékeny Gross-t kilencszeres gyilkosságban való részvétellel, sérült gyerekek halálba küldésével vádolják.  • Bérelnék
  • Bankszámla