Sándor, Ede
6 °C
10 °C

Bőrfejűek vertek eszméletlenre külföldieket Pozsonyban

2007.11.05. 14:05
Húsz bőrfejű vert meg három külföldi diákot Pozsonyban, ketten közülük csak a kórházban nyerték vissza eszméletüket. A rendőrség nem tartja rasszista támadásnak az esetet. A bántalmazottak egyike sérelmesnek találja, hogy a rendőrség és a mentők csak húsz perccel a támadók elmenekülése után érkeztek a helyszínre. Elemzők szerint Szlovákiában gyakran büntetlenül maradnak az újnáci randalírozások.

Csaknem húsz bőrfejű vert meg három külföldi diákot Pozsony központjában pénteken, jelentette hétfőn a médiának az Emberek a Fajgyűlölet Ellen nevű civil társulás.

A rajtaütésszerűen és hátulról, boxerrel támadó ismeretlenek a két görög és egy líbiai diáknak olyan súlyos sérüléseket okoztak, hogy ketten közülük csak a kórházban nyerték vissza eszméletüket. A kerületi rendőrkapitányságtól és az egyetemi kórháztól alig néhány száz méternyire történt támadás ügyében a rendőrség már nyomoz.

Nem tartják rasszista támadásnak

Egy szóvivő elmondta, a sértettek vallomása alapján egyelőre nem feltételezhető, hogy a támadókat rasszista indíték vezérelte volna.

A bántalmazottak egyike sérelmesnek találja, hogy a rendőrség és a mentők csak húsz perccel az után érkeztek a helyszínre, hogy a támadóik már elmenekültek.

Szlovákiában évek óta gyakoriak a rendszerint újnáci eszméket valló csoportok más bőrszínűek, más nemzetiségűek, vagy más nemi orientációt követő emberek elleni támadásai. Az ilyen atrocitások az utóbbi hónapokban mind gyakoribbá váltak, az újnácik egyre inkább vérszemet kapnak.

Bátorítják az újnácikat

Megfigyelők szerint ez több körülménnyel magyarázható. Az egyik, hogy - főleg Nyitrán, ahol a magyar egyetemistát, Malina Hedviget is megverték - büntetlenül maradnak az egymást követő újnáci randalírozások. Egyes lapvélemények szerint a rendőrség túlságosan elnéző velük szemben. A másik lehetséges ok, hogy a szlovák politikában egyre gyakrabban hallani szélsőséges, döntően magyarellenes hangokat, amit az idegengyűlölők csendes bíztatásként értelmeznek.

A rendőrség hébe-hóba előállítja a tetteseket, vádindítványt tesz, de gyakran megesik, hogy az ügyészség nem talál elegendő okot a tartós őrizetbe vételhez. Így lehet szabadlábon Malina Hedvig lehetséges támadója, a 17 éves Robert Benci is, aki sorozatos újnáci támadások résztvevőjeként is szabadon mozog, mert az ügyész a gyanúsítottat fiatal korára való tekintettel nem rendelte el letartóztatását.

Elemzők szerint az újnácikat bátorító körülménynek tekinthető az is, hogy a rendőrség 2005 óta nem tudta elfogni a Pozsonyban meggyilkolt egyetemista, Daniel Tupy gyilkosait, akiket - a sajtó és a közvélekedés szerint - szintén újfasiszta indulatok vezéreltek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!