Piroska
-11 °C
-2 °C

A Biztonsági Tanács dönthet a koreai atomválságról

2003.01.22. 13:55
Megszerezheti a támogatást az Egyesült Államok az észak-koreai atomválság Biztonsági Tanács elé viteléhez. A BT akár szankciókról is határozhat, bár a sztálinista diktatúra ezt hadüzenetnek tekintené. Ha a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is úgy akarja, pénteken már a tanács elé kerülhet a kérdés.
Akár a héten az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé kerülhet az észak-koreai atomválság kérdése - jelentette be John Bolton amerikai külügyminiszter-helyettes. Bolton támogatást gyűjt ahhoz, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentést tegyen a krízisről a BT-nek - jelentette az AP. A lépés akár el is mélyítheti a válságot, mivel a sztálinista állam többször is világossá tette, hogy a helyzet megoldása csak rá és az Egyesült Államokra tartozik.

A szankciók háborút jelentenek

A BT akár gazdasági és politikai szankciókról is határozhat, márpedig Észak-Korea korábbi kijelentése szerint a szankciókat hadüzenetnek tekintené - írja az AP.

Szöulban ennek ellenére beleegyeztek a válság BT elé vitelébe - mondta el Bolton. "Nem az kérdés, hogy a BT tárgyalja-e a kérdést, hanem az. hogy mikor" - mondta, hozzátéve, hogy reményei szerint már a héten sor kerülhet a NAÜ beszámolójára. Dél-Korea mellett a BT állandó tagjai, Franciaország, Nagy-Britannia és feltehetően Oroszország is támogatja a döntést, Kína pedig nem hangoztatta ellenvéleményét - mondta el a külügyminiszter-helyettes.

Még nincs döntés

"Még nem döntöttünk a beszámolóról" - nyilatkozta az AP-nek Mark Gwozdecky, a NAÜ szóvivője. Ugyan a szervezet szoros megfigyelés alatt tartja Észak-Koreát, a beszámolóról "a főtitkár és a tanács megbeszélése dönt". "Amennyiben Észak-Korea nem tesz lépéseket a válság enyhítésére, az ügynek a BT elé kell kerülnie" - tette hozzá. Mint mondta, "péntekre sok minden kiderülhet".