Szilárda
0 °C
6 °C

Háborús bűnösöket rejteget a Vatikán?

2005.09.20. 20:35
A Vatikán is segíti Ante Gotovinát, jelentette ki Carla Del Ponte. A hágai főügyész szerint a szerbeket irtó horvát tábornokot egy kolostorban rejtegetik. Ezt a horvát rendőrség cáfolja.

A római katolikus egyház és a vatikáni hierarchia rejtegeti a háborús bűnök gyanújával körözött Ante Gotovina horvát tábornokot, jelentette ki Londonban Carla Del Ponte. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze szerint az ügyészség "a hallgatás falába" ütközik a Vatikánban, és ez katolikusként külön elkeseríti, mondta el a Daily Telegraphnak.

A horvát rendőrség szerint hamisnak bizonyult minden eddigi információ arról, hogy Gotovina valamelyik horvátországi kolostorban bujkálna. Zlatko Mehun, a zágrábi belügyminisztérium szóvivője közölte: a horvát rendőrség több mint egy éve hírt kapott arról, hogy a tábornok egy horvátországi egyházi épületben rejtőzködhet. "Ellenőriztük az értesülést, a horvát egyházi hatóságok nagyon együttműködőek voltak, és hamisnak találtuk az információt." Mehun közölte, a belügyminisztérium nem kapott semmiféle információt arról, hogy Gotovina egy kolostorban rejtőzködne. A szóvivő nem közölte, hogy a rendőrség mikor és milyen egyházi létesítményeket ellenőrzött.

Del Ponte szerint a Vatikán valószínűleg "néhány nap alatt pontosan ki tudná deríteni", hogy a körözött tábornokot a nyolcvan horvát kolostor közül melyikben rejtegetik. A Telegraph szerint Del Ponte azután határozta el értesülésének nyilvánosságra hozatalát, hogy hónapokon át titkos, ám eredménytelen felhívásokkal fordult a Vatikán vezető tisztviselőihez, sőt közvetlenül XVI. Benedek pápához. A Vatikán azonban a főügyész szerint minden együttműködést elutasított.

A főügyész júliusban személyesen utazott Rómába, hogy értesülését megossza a Vatikán külügyminiszterével, Giovanni Lajolo érsek azonban elutasította a segítséget, azzal az érvvel, hogy "a Vatikán nem állam, így nincs nemzetközi kötelezettsége arra, hogy segítsen az ENSZ-nek háborús bűnösök felkutatásában".

Gotovinát legalább 150 szerb civil megölésének és 150-200 ezer szerb erőszakos kitelepítésének vádjával keresik. A Telegraph szerint februárban Gotovinának a horvát hírszerzésen belül dolgozó szövetségesei a háborús bűnügyeket vizsgálók közül többet a brit hírszerzés, illetve a CIA tisztjeként neveztek meg. Nagy-Britannia a következő hónapban sikeres kampánnyal elérte, hogy ne kezdődjenek meg a tervezett időben az EU-csatlakozási tárgyalások Horvátországgal.

Napvilágot láttak olyan találgatások is, amelyek szerint Gotovina a szomszédos Bosznia-Hercegovinában egyik kolostorában bujkál. Hercegovinai lapjelentések tudni vélték, hogy radikális ferences szerzetesek rejtegethetik Gotovinát az egyház tudta nélkül. Petar Krasic Ferenc-rendi barátot, aki a Horvátországgal határos Masna Lukából származik, az Európai Unióban feketelistára tették Gotovina állítólagos támogatása miatt.