Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Barack Obama lefejezi a CIA-t

2008.11.12. 14:51
A Washington Post értesülései szerint Barack Obama beiktatása után nem vár sokat azzal, hogy leváltsa a CIA, illetve a Nemzeti Titkosszolgálat igazgatóit. A lap forrásai szerint a menesztések oka az, hogy a két vezető nyíltan támogatta George W. Bush kihallgatási és telefonlehallgatási politikáját. Elkezdődtek a találgatások az utódokról.

Barack Obama, az amerikai elnökválasztás győztese, beiktatása után nem sokkal leváltja a titkosszolgálatok két vezető beosztású tisztségviselőjét, Michael V. Haydent, a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) főnökét és Mike McConnellt, a Nemzeti Titkosszolgálat igazgatóját, írja a Washington Post.

A lap forrásai szerint a leváltás oka, hogy a két vezető nyíltan támogatta George W. Bush sokat vitatott kihallgatási és telefonlehallgatási politikáját, melyeket a januárban leköszönő elnök a terrorfenyegetéssel indokolt. A menesztéseket a Kongresszus több befolyásos demokrata képviselője támogatja, a hírszerzési bizottság egy demokrata tagja szerint egyenesen konszenzus alakult ki a kérdésben.

Egyes demokrata politikusok és hírszerzési szakértők ugyanakkor azt hangsúlyozták, hogy ezeknek a vezetőknek az irányítása alatt lehetett nyugalmat teremteni egy olyan közösségben, melyet az utóbbi években számos botrány rengetett meg.

Obama tanácsadói, akik egyébként semmiféle kinevezésről, illetve személyi kérdésekről nem nyilatkoznak, azt mondták, titkosszolgálati posztokról egyelőre nem született döntés. A CIA és a Nemzeti Titkosszolgálat igazgatójának posztjára egyébként határozatlan időre nevezik ki a tisztségviselőket.

McConnel és Hayden is úgy reagált, hogy nem kaptak olyan megkeresést, amiből arra lehetne következtetni, hogy menesztenék őket posztjukról. Azt is mondták, hogy az Obama-adminisztráció beiktatása után is szívesen folytatnák a munkát. Hozzátették, hogy a menesztésük precedenst teremtene arra, hogy az elnökváltáskor politikai döntések alapján váltanak le szakmai vezetőket.

McConnel volt az a tiszségviselő, aki múlt héten Chicagóba utazott, hogy megtartsa az első szigorúan titkos eligazítást a frissen megválasztott Obamának.

A Washington Postban már találgatások is megjelentek arról, hogy kik lehetnek a két pozíció várományosai. Megnevezik John Brennant, aki Obama titkosszolgálati tanácsadóinak munkáját vezeti, illetve Chuck Hegelt, Nebraska republikánus szenátorát. Brennan már töltött be korábban vezető pozíciót a CIA-nél, és részt vett a Nemzeti Terrorelhárítási Központ felállításában is.

Érdekesség, hogy Brennan jelenlegi helyettese a tanácsadói stábban az a Jami A. Miscik, aki szintén a CIA-nél dolgozott korábban vezetőként, és aki igazgatóhelyettesi posztját akkor hagyta ott, mikor a Lehman Brothershöz ment dolgozni.