Térkép készült az Északi-sark felosztásáról

2008.08.06. 14:32
Elkészítette a durhami egyetem nemzetközi határügyekkel foglalkozó kutatási egysége az északi sarkvidék felosztásának térképét. Az egység vezetőjének elmondása alapján erre azért volt szükség, mert az eddig ismertté vált térképek mind rendkívül egyszerűek voltak. A mostani azonban megmutatja ki, és mire tarthat igényt, illetve hogy hol vannak azok a pontok, melyek körül vita alakulhat ki.

A durhami egyetem nemzetközi határügyekkel foglalkozó kutatási egysége elkészítette azt a térképet, melyen az Északi-sarkvidékre vonatkozó igények és az esetleges vitát kiváltó területek szerepelnek. A térkép készítőinek célja, informálni a politikusokat, hogy tisztában legyenek a többi partmenti ország által támasztott igényekkel.

"A mi célunk az volt, hogy figyelembe vegyünk minden eddig ismert követelést, azokat a határokat, amelyekről született már döntés, és még egy dolgot, ami egyik eddigi térképen sincs feltüntetve, azokat a területeket melyekre esetlegesen Dánia (a térképen piros) és Kanada (a térképen sárga) vagy az Egyesült Államok (a térképen türkiz) tarthatna igényt. Egy csomó szamárság hangzott már el, hogy ki és mi fölött rendelkezhet."A térképen bejelölték azokat a területeket is, melyek a partmenti országok úgynevezett kizárólagos gazdasági övezetei. Ezek a partvonaltól számított 200 tengeri mérföldig tartanak. Néhány ország már elérte ezen területének kiterjesztését 350 mérföldre, arra hivatkozva, hogy bizonyos szárazföldi területei mélyebben nyúlnak a tengerbe.

Mindegyik szín egy-egy országot jelez

Az Orosz Föderáció azt állítja, az Északi-sark a Lomonoszov-hátságon fekszik, ami pedig az ő kontinentális területének (a térképne zölddel jelölve) nyúlványa. Egy évvel ezelőtt két orosz tengeralattjáró merült le 4200 méter mélységbe, és kitűzte oda az ország rozsdamentes titánium lobogóját. Kanadát érzékenyen érintette az eset, Peter Mckay külügyminiszter kifejtette: "Ez nem a XV. század, hogy az ember körbejárván a Földet leszúrja a zászlaját, és azt mondja, én mostantól igényt tartok erre a területre." Pedig Oroszország rendkívül büszke volt, a lobogó kitűzését, az ember Holdra lépéséhez hasonlította.

Oroszország meggyőződése, hogy az Északi-sark az ő kontinentális talapzatának része. Most minden erejével azon van, hogy ezt be is bizonyítsa, 2012-ig kapott határidőt. A most elkészült térkép szerint a sarkpont inkább Grönland kontinentális talapzatához tartozik. Dánia Kanadával közösen folytat kutatásokat ezen a téren. Amennyiben követeléseiket és azok megalapozottságának bizonyítékait nem terjesztik elő az ENSZ Tengerjogi Egyezményében megszabott határidőn belül, mely a két ország esetében 2013, akkor olyan területté válik az Északi-sarkvidék, mely fölött a Nemzetközi Tengerfenék Hatóság rendelkezik az emberiség egészének nevében.

Az olvadó jég miatt kezdődött versenyfutás a sarki vizek fennhatóságáért. Megnyílt a tengeri erőforrások feltárásának lehetősége és több útvonal vált hajózhatóvá. Az Északi-sark rejti a kiaknázatlan olajkészletek 13 százalékát, a felfedezetlen természetes gáz 30 százalékát. Egy múlt hónapban megjelent jelentés 90 milliárd hordóra becsüli a jég alatt rejlő olaj mennyiségét, ez három évig fedezné az egész világ szükségleteit.  • Hírek
  • Hírek