Szilárda
-4 °C
3 °C

Folytatódó benzinháború

2000.09.15. 16:07
Két százalékkal nőtt az olaj hordónkénti ára, miután Irak és Kuvait határvitába keveredtek, illetve a Mexikói öbölben trópusi vihar készülődik. Londonban a novemberi jegyzésű Brent-olaj 33,04 dollár, New Yorkban pedig 34,89 dollár. A belga benzinblokád titkos megállapodással ért véget. Lengyelországban, Németországban tovább tüntetnek, az európai blokád a Fülöp-szigeteken harciasabb, Izraelben elszántabb követőkre talált.

Átlagban két százalékkal nőtt a hordónkénti olaj ára, miután a szakértők szerint ijedősnek jellemzett piac két eseményre is reagált. Irak és Kuvait között szóbeli vita támadt: az irakiak azzal vádolják a kuvaitiakat, hogy a határnál azért kutatnak olaj után, hogy az iraki altalajban található ásványkincset el tudják lopni. Madeline Albright amerikai külügyminiszter rögtön a kuvaitiak védelmére kelt, mondván, veszély esetén az amerikai hadsereg kész a bevetésre.

A Mexikói-öbölben (ahonnan Amerika földgázkészleteinek egynegyedét vásárolja) egy készülődő trópusi vihar a kitermelést veszélyezteti. A hír nemcsak a kőolaj, de a földgáz tőzsdei árát is befolyásolta, az utóbbi átlagban három százalékkal nőtt.

A londoni tőzsdén a Brent olaj novemberi jegyzésre 75 centtel, 2,3 százalékkal drágult, zárásnál 33,04 dollárnál tartott. New Yorkban valamivel drágább a novemberi szállítású Brent olaj: 34,89 dollár, 82 centtel nőtt.

Titkos belgiumi megállapodás

A belga kamionok elhagyják Brüsszelt
Belgiumban a gázolaj árának csökkentését követelő fuvarozók péntek hajnalban eltávolították az útakadályokat Brüsszelből és Antwerpenből, Európa második legnagyobb kikötővárosából.

A két nagyvárosban és az ország sűrű forgalmú autópályáin is helyreállítják a normális közlekedést. Két kisebb fuvarozó szövetség megállapodásra jutott a kormánnyal különböző közterheik csökkentéséről. A legnagyobb szervezet nem írta alá ugyan a megállapodást, de a növekvő hatósági nyomás alatt és társai megegyezését látva maga is hozzájárult a torlaszok felszámolásához. A megállapodás pontos tartalma még nem ismeretes, a belga kormány a nap folyamán teljes ülést tart, akkor fogják jóváhagyni és bejelenteni az intézkedéseket.

Lengyel fenyegetőzés

Lengyelországban a fuvarozók pénteken a közlekedés országos lassításával fenyegetőztek, miután a kormánnyal folytatott tárgyalásaik csütörtökön eredménytelenek maradtak. A közúti szállítók szövetsége felhívta a sofőröket, hogy tíz óra és délután kettő között óránként 10 kilométeres sebességgel közlekedjenek a városokban és legföljebb óránként 30 kilométerrel az országutakon.

A rendőrség közölte, hogy a túl lassan közlekedő sofőrök közlekedésrendészeti bírságra számíthatnak. A szállítók az üzemanyagok árának 30 százalékos csökkentését követelik. A legnagyobb lengyel olajvállalat, az Orlen/PKN csütörtökön szerény árcsökkentést jelentett be. A hét elején a kormány kizárta az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését.

Német blokád

Németországban péntek reggel kamionosok elállták Berlin egyik bejáratát Treptow felől. Délre nagyobb megmozdulások várhatók Szászországban és Brémában, ahol a gazdák is csatlakoznak járműveikkel a szállítókhoz. Szászország országútjain 1600 kamion, taxi és traktor fog felvonulni a nap folyamán, elrekesztve a forgalmat. A német fuvarosok az üzemanyagárba foglalt ökoadó ellen tiltakoznak, amelynek csökkentéséről a kormány egyelőre nem akar hallani.

Spanyolország is forrong

Csigatempóban közleked? spanyol fuvarosok
Pénteken Spanyolország is csatlakozott a benzinárak miatt hangosan tiltakozó országok sorához. A második legnagyobb spanyol várost, Barcelonát elkerülő utakon forgalomlassító felvonulást rendeztek járműveikkel kamionosok és taxisok délelőtt. Egy másik hasonló tüntetést kora délutánra ígértek Méridába, a délnyugati mezőgazdasági övezet központjába. A tüntetők elsősorban a jövedéki adó csökkentését követelik, amelyek - fajtától függően - az üzemanyagok árának 53-60 százalékát teszik ki Spanyolországban.

A kormány már korábban elutasította az ilyen követeléseket. Két mezőgazdász-szövetség Segovia eltorlaszolását ígérte délutánra a gazdák járműveivel, José Maria Aznar kormányfő és Gerhard Schröder német kancellár csúcsértekezletének idejére.

Spanyolországban a kormány és az üzemanyagfogyasztók alkalmi szövetsége, hétfőn folytatja a tárgyalásokat, amelyeket péntekig nem kísértek utcai akciók. A megbeszélések kudarca esetére a kormány tárgyalópartnerei az üzemanyag-elosztó központok elbarikádozását ígérték.

Hollandia: kiszélesedett akciók

Hollandiában az utóbbi napokban csak elszórt útelzáró akciók pénteken országszerte szélesedtek. A rendőrség tizenkét autópálya-elzárásról számolt be pénteken, de nem avatkozott be. Szóvivője szerint a helyzet egyelőre ,,tűrhető". A szállítószövetségek változatlanul tartották tervüket, hogy 360 kamiont küldenek a kormány hágai székhelyére, de az akció péntek délig késett, mert sok résztvevő nem tudott idejében odaérni a vidéki útelzárások miatt.

A holland fuvaros szövetségek azt követelik, hogy a kormány csökkentse az EU-beli minimumra a dízelolaj jövedéki adóját, vagyis 0,54 guldenre a jelenlegi 0,78 guldenről. Gerrit Zalm holland pénzügyminiszter egyelőre elzárkózott e követeléstől, de a szállítók remélik, hogy az EU közlekedési miniszteri tanácsának jövő szerdai értekezlete után enyhülni fog a pénzügyi kormányzat álláspontja.

Lassú éledés Nagy-Britanniában

A legutóbbi vélemények szerint két hetet is várnia kell a brit állampolgárnak arra, hogy sorban állás nélkül tudjon üzemanyagot vásárolni. Több száz üzemanyag-szállító autó egész éjjel hordták a benzint a kutakhoz, így sem sikerült minden kúthoz eljutni. Országszerte 70 iskolát bezártak, mert a tanárok-diákok nem tudtak eljutni az órákra.

Az üzemanyagválság során csökken a kormány és Tony Blair miniszterelnök népszerűsége. A Gallup közvélemény-kutató intézet által a hét elején - a benzinblokád teljében - végzett felmérés szerint a választópolgárok 38 százaléka nyilatkozott elégedetten a munkáspárti kormány teljesítményéről szemben az augusztusi közvélemény-kutatással, amikor 45 százalék mondta jónak a jelenlegi kormánypárt munkáját. A The Daily Telegraph által ismertetett felmérés szerint Tony Blair népszerűsége az augusztusi 52 százalékról 45 százalékra csökkent.

Jack Straw brit belügyminiszter, akinek vezetésével bizottságot hoznak létre a válságkezelési mechanizmusok kidolgozásra, pénteken elismerte, hogy a kormány alábecsülte a tiltakozó akciók mértékét és terjedésének gyorsaságát. A belügyminiszter a BBC-nek adott nyilatkozatában kijelentette, rengeteg tanulságot kell majd az általa vezetett testületnek levonnia, és biztosítani kell, hogy a jövőben hasonló akciók ne béníthassák meg az ország életét.

Robbantás Manilában

A Fülöp-szigeteken is tüntetnek
Az európai tiltakozó akciók a Fülöp-szigeteken is követőkre találtak. A tüntetések és tiltakozó akciók itt hevesebbnek bizonyultak: a sziget déli részében három benzinkutat robbantottak fel, Manilában, Fülöp-szigetek fővárosában, a rendőrség barikádokkal védi a tüntetőktől az üzemanyag raktárokat.

Izraelben relatív olcsó az üzemanyag

Izraelben tiltakozó akcióval fenyegettek a szállítási vállalkozók, ha vasárnap tényleg emelik az olajvállalatok az üzemanyagárakat. Pénteki jeruzsálemi lapjelentések szerint a dízelolaj 13 százalékkal, a benzinfélék 1,6 százalékkal drágulnak vasárnaptól. Tavaly év eleje óta majdnem kétszeresére emelkedett a dízelolaj ára, de még mindig fele annyiba kerül, mint Nagy-Britanniában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!