Emma
-2 °C
6 °C

Terjed a pogányság Nagy-Britanniában

2003.06.20. 12:48
Terjedőben a pogányság és a boszorkányság Angliában - jelentette ki több brit szakértő az MSNBC-nek. Az ősi vallások visszatérésében a televízió, az internet, a környezettudatos gondolkodás és még a feminizmus is szerepet játszott - vélik.
A brit egyházak aggasztónak tartják a helyzetet. "A pogányság azzal, hogy a spirituális Gonoszt a fantázia szüleményének tekinti, elfogadottá is teszi azt. Ez különösen veszélyes jelenség" - nyilatkozta az MSNBC-nek Joel Edwards, a tradicionális protestáns hívőket tömörítő, egymilliós tagságú Evangéliumi Szövetség egyik vezetője.

Sorozatok, feminizmus, internet

Az egyházi vezetők szerint a pogányság terjedéséért nagyban felelősek az olyan népszerű alkotások, mint a Harry Potter, vagy a Buffy, a vámpírok réme című sorozat. Az Evangéliumi Szövetség a "pogányságot terjesztő programok" fokozott figyelését kéri a brit médiatestülettől.

Matt McCabe, a Bárdok és Druidák Rendjének vezetője szerint a hitük terjedését nagyban segítette az internet is. A környezettudatos gondolkodás szintén sokakat terelt a természeti vallásokhoz - véli. A feminizmus, a nők "istenként való megjelenítésével" szintén sokat segített a politeista vallások terjedésének.

Százezernél is több pogány

A pogányság és boszorkányság népszerűségének növekedését jelzi, hogy az idén már harmincezer druida szerzetest és boszorkányt várnak Stonhengebe, a hagyományos napforduló-ünnepre. A druidák és boszorkányok számát a hívőké még meg is haladja. Edwards szerint a "szabadúszó pogányokból" mintegy 100-120 ezer élhet Nagy-Britanniában.

A pogányság népszerűsége az 1950-es évektől kezdve folyamatosan nő a szigetországban. A legutolsó, 1996-os hivatalos felmérés szerint mintegy tízezer pogány boszorkány és hatezer druida él az országban.